61萬公屋買唔買得過?

619 回覆
814 Like 40 Dislike
61萬有間屋好抵買
除非你想用綠表買間幾百萬痴撚線嘅居屋
十成按揭供15年都只係月供$4000有找。

$4000係市區連個有蓋車位都未必租到
想問如果我點樣知我住緊果層居屋有邊幾個戶藉名/業主名?
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/policy-focus/policies-on-public-housing/B07/B07.pdf
房秀會講話跟”富戶政策所用的入息及資產限
跟申請個限額就死得啦,本來4個人死左老豆老母,得返2個人,收入要唔過$19,430先有得繼續住,大把人要讓返間屋出嚟
拎去買綠置
柒咗就要應 你不如答我600k 買咩居屋好
但兩老是但一個係業主,但兩個都仙遊,咁個仔要補地價先可以轉名?
你有冇做聯名按同埋上律師樓簽名先..無既話你應該係家庭成員
或者問房處主任?
當遺產承辦
樓豬補埋地價起碼4球野先買到,點轉手賣
同埋上限高咗
入息5倍/資產100倍

以2020個scale計
單人嚟講即係6萬4同2.66m
一定要60萬嘅咩,慳返60萬咪儲多D,啟鑽苑都就賣啦
買啦
你未甩名..你係家庭成員會派比你(好似係)
如果你甩左名買左私就申報遺產(應該係咁)
唔洗補地價?
私樓唔使維修咩?
樓主買公屋個lump sum咁細,有穩定收入嘅,就算要維修嗰幾十萬係銀行做私人貸款都唔難借啦。

題外話,其實新樓d管理費十年加加埋埋隨時仲甘過舊樓筆維修🤫
又一個公屋人生贏家
唔駛錢:偷差餉單

要錢: 田土廳幾草嘢出search
一定買 自住又好 到時你想換間大d 都有得賣左佢加錢換
買囉,但你嫁左會點層樓,比番邊個
講on9野就預咗比人屌, 邊有分惡唔惡
支那人? 61幻點打的?
唔係好明,如果本身公屋,老豆業主,個仔業戶,咁買咗之後個間屋業主都係老豆,個仔都唔會有業戶個名啦應該,因為已經變咗私樓
單人冇2百幾萬咁多
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/policy-focus/policies-on-public-housing/B07/B07.pdf
產淨值限額 ( 2020/2021年 度 公共租住房屋入 息限額的100倍)
1,280,000元 *

得128萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞