61萬公屋買唔買得過?

619 回覆
814 Like 40 Dislike
唔反對人抽居屋,但中唔中係另一回事
正如六合彩都有人中
識人抽左10幾次,乜柒都無
亦都識人一擊即中,第一次抽就中
買!
抽唔再 咪買返自已間公屋 我只係比個建議姐

因為都30年樓齡 當你住多20年 成50樓 將來維修都大一筆,加上住係公屋,老人村, 咁我不如比多少少 買新樓好過
問過, 唔得, 因為未補地價, 30年過左=無人擔保, 亦按現時法例, 無得改擔保人 成件事就係柒
唔反對咁做
但太多不確定因素
但係綠表抽到之後間公屋係咪都要比番出嚟
同埋買咗咪冇咗綠表
咁梗係
去非洲買50萬有10000呎house住
exact7ly

所以樓主負擔得到,一定同政府買!
佢老豆原本係戶主
買左之後, 業主轉兒子
仲可以再排多次公屋???
資助房屋唔係一生人一次咩?
公屋好似買家補地價多,上手未補,你又唔肯補咁冇得講
佢有補都唔會係你見到個價
好多人有錢買公屋都係貪擺低小朋友比兩老湊,不過個地價
當做家庭成員係可以既 但好似只限配偶
點知依家買要幾錢?
上房署網淨係睇到個list
澳洲買樓升好撚慢
唔使諗啦即刻買,有個保障也
知唔知咩叫做綠表呀?

用咗綠表買,後悔中
問自己所屬辦事處
透過房委會「租者置其屋計劃」(下稱「租置計劃」)與房委會簽訂轉讓契據日期起計10年內(截至本銷售計劃申請截止日期當日)的「租置計劃」單位業主及其認可家庭成員,亦可以用白表申請購買銷售計劃的居屋單位,而不須受入息、資產及住宅物業擁有權限制,但必須以家庭整體形式申請;此外,「租置計劃」單位業主及家庭成員須在簽署買賣協議購買居屋單位當日起計三個月內,或在房委會特准一次過延期的三個月期限內,將現居「租置計劃」單位出售及完成簽訂單位轉讓契據的手續;然後才可繼續辦理簽立居屋單位轉讓契據的手續及繳付樓價餘款。

租置買左都可以用白表抽
唔知幫唔幫到樓主
買家補地價係柒婆選特首個政綱黎, 到依家都仲未兌現架 
黃大仙區仲想點唔係大西北已經落洗考慮
樓主處境同我一樣,我係青衣長發果頭
屌到佢應一應,駁你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞