61萬公屋買唔買得過?

619 回覆
814 Like 40 Dislike
移民都仲想拎埋間屋唔俾細佬咁衰???
你老婆除左名都買唔到啦
純睇地段
同樓主黃大仙比無大分別
啲人話抽新既
首先你肯你抽中
假設你抽中,又肯定買到2房單位
樓主而家住緊2房黃大仙
俾我會買唔會去抽新屋
抽中仲要裝修呢
其實想問買租置屋係咪一定要戶主簽名?

如果係嘅話
驚承擔維修費又驚老人家百年歸老嘅時候自己爆入息/資產 繼承唔到
咪攞定表比老人家簽定先 唔寫日期唔交住 要維修咪房署比
去到老人家身體好差果陣就填個日期交張表
就可以當老人家買咗咁當遺產 但又唔洗比佢check 入息同資產 但又冇用到自己嘅首置quota
除非老人家走得好急咁就冇得講啦

當然要定期去攞張form 睇下佢有冇update 到張form啦
梗係要啦 呀豬呀狗都簽得咁要戶主身份做咩?
我呀嫲坐住輪椅都要親身落去當面簽名呀
no no no
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/housing-authority/ha-paper-library/SHC35-20TC.pdf
22. 由 於 自 然 回 收 所 有 租 置 計 劃 未 售 單 位 需 時 頗 長,而 部 分 租 置 計劃現租戶或無意置業,小組委員會和房屋事務委員會委員建議,長遠而言,我們應該考慮是否有需要制定特別調遷計劃,將無意購買其單位的租置計劃租戶調遷至其他非租置屋邨,從而騰出其租置單位以供出售。就此, 我們建議我們在上述的檢討中考慮有否需要制定特別調遷計劃,和若實行計劃時將會提供的誘因 。我們可考慮的誘因包括但不限於為接受調遷的租戶提供限時免租期(例如一至三個月)、提供現金津貼和就遷往的公共屋邨提供更多/更廣的選擇(例如新建公共屋邨)等。
所以想主case 點計都係買著數
所以樓主case 點計都係買數
用麻麻名買
60萬唔難搵
自己同老豆個名吉出嚟
它抽居屋又好
買私樓又好
只係想買間屋比佢兩個老人家住但又唔想比佢細佬(Nancy 公墓員)

有問過佢細佬夾唔夾,但佢已經講明唔夾唔會返去住。
如果我係樓主
我會用麻麻名義買入單位
自己同老豆個名吉出黎
進可攻退可守
佢有老人家機會排先好多
二百五蚊抽下先慢慢諗
住緊嗰度成三十年買咗都有排執啦
樓主
其實唯一缺點都係驚老化維修要自己俾
屋企啲問題無得搵房署搞ETC 但唔好咁短視
買之前其實佢會問你有無野要房署整返
如果真係有 佢會幫你整埋最後一次先賣俾你
同埋我買果陣佢話有十幾萬幫我墊底做大維修ETC
總之我唔理你用邊個做業主 一定要買啊!!!
激動左少少純粹唔想見到有人有金唔識執
首先要抽中
可以成世都唔中
但麻麻一死你就要交返間屋出嚟
要絕對保險既做法
係用麻麻名義買
樓主買啦 趁佢有折
我最近先用左33萬左右買左
但東頭邨d歷史交易要做下功課
搭單問租置成員仲可唔可以抽居屋,業主寫父母既話
要抽中心儀地段,仲要揀中心儀單位
係難過中六合彩
可以
要親身即場簽咁就冇得玩
60萬最少確保到可以繼續住落去
唔會俾人趕走
無野輸
你唔買 不如我買
如果我買到
冇兄弟姊妹,仲有個長老,人生贏家
銀行借100% 首期都唔洗比。
不問價入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞