61萬公屋買唔買得過?

619 回覆
814 Like 40 Dislike
老母話當年董伯伯年代係有機會 可惜.....
61萬一定買啦...仲問
我老豆成世on99 最醒就係廿萬買咗層租置公屋 你諗你
一球都唔駛嘅市區樓,冇理由唔買啦
咁假設樓市保持向上
趁早補地價應該平過第日賣嘅時候再補?
咁諗啱唔啱
但樓上又有人話唔補地價先賣得仲好🧐
平到咁都唔買?
入息應該好難會超過,一個人入息都成6萬幾蚊,擔心資產會超過先啱,1個人先得128 萬,根本冇乜可能會唔超過
幾時扮代表,講我嘅意見都唔啱
有資料睇吓
總知A買完未補地價既屋
B如果要繼承A間未補地價既屋
B自己唔可以擁有未補地價既屋

維修比夠你每戶夾四十萬
加埋個六十萬先個一百萬
一百萬車位都唔多買到
你邊道買到間居屋
好難講賣得好唔好
只講補價
如果係保持向上既
的確早補好過遲補
以後都唔會有咁大隻蛤乸除街跳㗎啦,依家公屋條龍咁長,冇可能會再賣公屋
繼承係講緊以申請公屋個額黎重新入息審查
唔係以趕你走個個額審查
我認知係咁
係好彩多D
我呀嫲間公屋無得買, 但隔壁屋邨既公屋就納入居者有其屋

房署係case by case考慮
係計富戶審查個額
如果計申請公屋個額,一個人先得萬幾蚊,咪好多人要搬走
呢度真係無人睇林鄭施政報告個喎(雖然我都唔想睇),佢講咗會重推所有租置剩餘單位,即係你條邨的租戶(包括你),都要係指定時間內揀買唔買。唔買,房署就會要你搬走,將你個單位賣俾人。

我覺得你想買,可以考慮等埋林鄭有無優惠價,到時再諗未遲。唔想買,就要諗佢會搬你去邊,巿區通常都可以原區安置。
你識唔識架
依家就係計申請個額呀
因為依家係轉戶主呀
買樓你可以morgage,維修你問邊個借?
仲要樓越舊只會越嚟越多維修
戶主如果面臨退休年齡,負擔只會越嚟越重
sorry睇錯左為已補地價...如果要拎返遺產..姐係我要幫佢補埋地價??
另外..你第一果個方法: 假設老豆/嬤係房主..買時寫左自己...兩老唔係已經無左個一生人一次果個房屋咩-.-仲有得排特快公屋?
戶藉嘅人有優先權去拎間公屋, 但前題係一定唔可以過申請個入息金額
which 除非你辭職, 如果唔係一定過
買架車都唔得吖
佢原本住緊又點會計申請個額
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞