61萬公屋買唔買得過?

619 回覆
814 Like 40 Dislike
咪講左係轉戶主囉
唔識就聽人講啦
補自己果間都得
要是單補一間
即係個仔合資格就唔洗排隊,如果唔合就拜拜?咁係咪當重新申請公屋資格?
無知一問
如果老豆本身係業主,用我個名買左
老豆自己可以再排咩
你60萬買居屋黎比我睇下
用返你果句
你成世人得60萬
上面唔係話可以排老人突快公屋咩一間變兩間
可以咁講, 不過房署到時點做就無話一定
On9,自己唔識又要9up,不嬲繼承都係計富戶個額
現時制度下,戶主去世或有特別理由如回鄉養老等,遷出單位後,其配偶可無條件獲批該單位的新租約,即俗稱「轉名」。戶主的子女則要經入息及資產審查,若超出審查上限,一年後便要交回單位,若合乎標準,第二代便可申請繼承單位。

不過,現時制度所採取的入息及資產審查的限額水平,比照富戶政策,即入息限額為申請公屋入息限額的3倍及資產限額為申請公屋入息限額84倍,換言之,與申請公屋相比,繼承公屋的入息及資產限額均寬鬆得多。以三人家庭為例,每月入息不超過6.3萬元及資產177萬元,公屋二代已可通過繼承公屋的審查。
https://topick.hket.com/article/613173/%E6%B2%88%E5%B8%A5%E9%9D%92%EF%BC%9A%E5%85%AC%E5%B1%8B%E4%B8%80%E4%BB%A3%E5%82%B3%E4%B8%80%E4%BB%A3%20%E4%B8%96%E8%A5%B2%E9%9D%9E%E5%BF%85%E7%84%B6
唔洗買,有得買就一定買,好過你買居屋
你段嘢2015年,依家有冇改過
樓齡唔同、呎數唔同、座向唔同
改左單軌制,資產或者收入過咗任何一樣都唔合資格繼續住,要搬走
有冇介紹
我只係要求60萬買到間居屋就得
我早幾年都買左,新界400幾呎50萬唔使

當初買諗左幾樣野

1.超入息點搞?因為果陣雙軌制轉單軌制,超入息/資產太多會比人踢走

2.公屋每2年review一次租,我果陣計過,佢只需要加2次10%租就等於我供樓個數

3.唔使每2年比人查一次入息已經煩少好多

買的話唔建議用自己名買,因為會哂左個首置同樓按位
買左佢當儲錢都好啦 橫掂都會升值
應該有得繼承(攞咗公屋個額就會好大),但如果阿嘛老豆都離世,就要搬去一人單位,同埋可能要交倍半or 雙倍租
61萬補埋地價咁都唔買 益政府把撚咩
仲可以樓換樓人生贏家
61萬、買個同區車位都唔得⋯我就會買啦!
ON9 買左一樣唔可以窮?
以附近居比較...慈雲山居..都12000一呎-.-..
當你320呎...1萬都320萬....都賺左200咁制..(當然要賣到得先算)
當然同房處分業權/維修計公屋比居係煩左d...但依家黎講-.-60好難買到市區啦..黎緊幾年d居得鑽石山係叫做靚位...同埋唔驚比人踢走公屋
61萬仲要係市區位梗係買啦
你係獨生 到時兩老過左世 間屋就係你
又唔洗搬細單位 又唔洗驚over個入息

利申:上年買左 4百幾呎 75萬 宜家每個月供緊5千蚊
公屋有咩可能唔買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞