61萬公屋買唔買得過?

619 回覆
814 Like 40 Dislike
住公屋唔等於唔洗交稅
同埋依個世界冇公平依樣野
新居屋要抽
可能成世都抽唔到
到你揀又得返啲細單位
但係換𨋢同冷氣機去水喉係關安全同法例嘅事喎
我14年過比我果陣做過估價話510萬
我個單位540尺
綠表賣應該執2百50左右
但私人市場補完地價應該得1球多啲
我情況係無老豆,獨仔, 呀嫲都開通,最後都係比哂我,
有問我想唔想要間公屋,
如果要幫我補埋, 我諗佢都有咁上下身家嘅,佢幫我買啲補險係每年供十幾萬咁但重來無買過啲咩資產
間公屋買完佢都係拎黎擺
我當然唔敢問/了解佢有啲咩啦
同埋補地價係自由市場出售,唔補就綠表買家你都好似有啲指手畫腳
屌你老母死窮撚就可以買樓, 公平咩?
批出新租約政策
公屋戶主去世或遷出後,單位的租約可無條件地批予在單位內居住亦是認可成員的戶主配偶;倘若戶籍內並無戶主的在生配偶,有關的租約亦可批予在單位內居住的其他認可成員,但他們須接受「全面經濟狀況審查」(包括入息及資產審查)及「住宅物業權審查」,以釐定他們批出新租約的資格及應繳的租金水平。
毫無疑問,買

最少有隻雞髀食

家庭總入息經核實未超逾公共租住房屋(公屋)入息限額 2 倍,須繳交原有租金;總入息
介乎公屋入息限額 2 至 3 倍之間,須繳交倍半淨租金另加差餉;總入息介乎公屋入息限額
3 至 5 倍之間,則須繳交雙倍淨租金另加差餉;而總入息超逾公屋入息限額 5 倍(只適用
於未能通過「全面經濟狀況審查」但符合「住宅物業權審查」及有家庭成員正在領取/符
合資格領取社署發放的傷殘津貼的家庭),則須繳交雙倍淨租金另加差餉或市值租金(以
較高者為準)
大佬,60幾萬,他日要轉手都起碼賺過百幻
唔知呀 真係唔係好識
如果多個一個業主,房署係以長命契形式賣俾你
最長命果位獲得全部業權
你識唔識架
係計富戶呀

利申
高過申請個額
上年繼承左
識得有個親戚9x年買左長安邨
然後按左層樓
03年d樓跌到仆街時候
一手掃左4,5個單位
一路keep住放租比人
間唔中又放下買下

到上年一對仔女結婚
fullpay 2個新樓單位比佢地
現加手頭上重有3個私樓單位放緊租
但佢地仍然住緊長安
日日飲下早茶 湊下孫
傻鳩 知唔知綠表市場既黃大仙公屋賣緊幾錢?
唔會超入息 一個人都5萬幾
不過早買早享受啦,遲買唔止61萬
買啦 on9
買啦 一球落樓 仲可以豪裝 跑贏大巿啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞