61萬公屋買唔買得過?

619 回覆
814 Like 40 Dislike
我外母有間公屋係翠林而家開價 54萬 我老婆仲諗緊買唔買,但佢已經退左名。

但係驚兩老兩腳一伸間樓會落左去佢細佬度,再加上今年內我地一家會移民。
咁岩既 我地都係差唔多時間買,同一棟同户型

上次成交 5球幾(補地價)

5xx 呎
我覺得買左先 但最好落老豆名
樓主自己帶個老人家抽居屋 好彩抽到既首先有資產
之後間買左既公屋可以比2老住落去 自己住居屋成功立室 間公屋可以見有價咁上下就放左佢做首期 你又儲到d錢既再
加埋買間細d既私樓寫另一半名比2老住 之後百年歸老個單位就係你夫婦既 咁當然就係辛苦d
朗屏公屋上星期先430呎放左510萬

正路係黃大仙個單位係落麻麻名
自己同老豆留返黎抽居屋
樓主如果要同麻麻抽居屋
除非老豆死左
唔係既話係唔可以同麻麻抽
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/housing-authority/ha-paper-library/SHC35-20TC.pdf

4. 個別租置單位的定價現時每兩年檢討和調整一次。現時,個別
未售租置單位的定價介乎$140,000 至$1,260,000

十四萬有層樓???
.....why?又話一人一世得一次...仲有白表真係玩哂啵
好似唔得
好出奇咩
當年單人單位都唔洗8萬
我屋企最後38萬買呀
一開頭先12萬
買得過,唔住都至少賺3球
白表申請人的定義
房委會在下列組別人士符合每期出售計劃推出前所公布有關年齡、家庭成員組合、居港年期規定、入息和資產限額,以及擁有物業限制等詳細申請資格準則的情況下, 以下類別人士符合白表資格購買居者有其屋計劃單位─

(a)
私營房屋的住戶;

(b)
香港房屋委員會(下稱「房委會」)轄下公共租住房屋(下稱「公屋」)、香港房屋協會(下稱「房協」)轄下出租屋邨或任何資助房屋計劃單位住戶的家庭成員;及

(c)
透過房委會「租者置其屋計劃」(下稱「租置計劃」)與房委會簽訂轉讓契據日期起計10年內(截至本銷售計劃申請截止日期當日)的「租置計劃」單位業主及其認可家庭成員,亦可以用白表申請購買銷售計劃的居屋單位,而不須受入息、資產及住宅物業擁有權限制,但必須以家庭整體形式申請;此外,「租置計劃」單位業主及家庭成員須在簽署買賣協議購買居屋單位當日起計三個月內,或在房委會特准一次過延期的三個月期限內,將現居「租置計劃」單位出售及完成簽訂單位轉讓契據的手續;然後才可繼續辦理簽立居屋單位轉讓契據的手續及繳付樓價餘款。
一定買
好多人都想買 唔買正傻仔
居屋貴好多
咁戇鳩嘅問題都要問,證明住公屋嘅人真係幸福到唔撚知個世界有幾殘酷

屌你老母61萬,買黃大仙唐樓一個廁所都未必夠錢

結論係樓主你咪撚買啦,最好還返間公屋出黎添,出去租吓樓感受吓個社會現況
last果點又似可以抽白表...癲....咁買左租置...之後同老豆(如60+)用家有長者去抽白表居...賣左公屋佢..直頭full pay個首期+按揭=.=...點睇都贏哂...
朗屏個個位咁方便

我係新界北區,行出火車站要12-15分鐘
我係老豆賣咸鴨蛋
我繼承佢間公屋既時候自己買
個時岩岩畢業一年
出嚟做野月月清
所以無錢full paid
利申:味到30
61萬買公屋,之後每年睇吓白表抽唔抽倒新居屋,抽唔到或者想快啲就白居二容易好多,當你261萬賣走公屋,比一成首期買白表居屋,仲有百幾萬袋落袋又upgrade咗居住環境
係wo 要同父母先之後先到嫲嫲 多謝巴打指正
其實佢又真係唔錯得哂既
好多租置計劃既住户都係啲啊公啊婆
一維修個個都唔想比 又推比房處 左搞右搞
之前好似睇過有新聞係講一條邨外牆剝落
但都係冇立案法團同房處推嚟推去
又搵人驗係邊個責任 一搞搞幾年
你覺得一户夾40萬維修 督返條數都覺得抵
唔等於每一户都比得起呢舊錢
不過抽居屋個發言就得啖笑
唔買正笨柒
巴打而家自己一個人住?
個單位有幾大原本交開幾錢租?
鑽石山都垃圾?
一定買左先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞