61萬公屋買唔買得過?

619 回覆
814 Like 40 Dislike
户主爸>家庭 配偶 媽>子女(好似係平分,除非有平安紙)
唔係
情況同你差唔多
不過我係乜都無 獨仔
幾年前買37萬買
唔駛首期借足100% 25年
每月供緊千幾蚊 同租一樣價錢咁濟
點解唔買?
完全唔明點解公屋可以買賣
層樓政府用平價租畀佢哋 如果要賣出去應該要同同區樓價睇齊最多折讓

應該公屋要買就自己出錢買綠表居屋
買啦
唔買可唔可以俾我買
補充少少。

no5ki8無講錯。買咗嘅租置單位嘅「業戶」同「準承讓人」要填HD7呢份表(https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/home-ownership/HD7.pdf),連同$2850申請費交畀房屋署申請轉換個單位嘅業主名。
房屋署批之後會畀信你,你可以拎封信去律師樓搞轉名。留意,樓宇轉名要畀印花稅,呢類單位嘅轉名都一樣。你可以申請減免,詳情參考https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/%E6%A8%93%E5%AE%87%E8%BD%89%E5%90%8D-%E5%85%A7%E9%83%A8%E8%BD%89%E8%AE%93/。
呢D case 都唔會係純粹靠間公屋起家架啦,本身應該都儲落一大舊錢。

你都識講03年樓市跌,間公屋點都按唔到幾間屋嘅首期出嚟,仲要幾間屋一齊供都仲過到壓測?

你親戚本身都應該係公屋富戶.......吖唔係,公屋富豪先啱。
係..可以咁講...買左租置既業主已經無得再排公/居..
一係住成世...一係賣左佢轉攻私樓....
連燈仔話公屋多痴線佬
寧願訓街都唔住
而家有人俾錢買
政府汁到啦
當遺產比你咪唔洗補
買果時係7折..就要補返果3成...
補左就係自由市場賣...未補可以賣比綠表/白表
成班連登仔都係公屋綜媛撚
同你講都嘥撚氣
你識唔識㗎 ?
而家補要跟返市價 差唔多200萬
唔補賣出去賺得多d
一句到尾,你諗下60萬揸一世ok唔OK, ok, go for it, 遲下轉唔轉手賺唔賺錢就bonus, 唔OK, 咁就慳返
如果買左純粹炒嘅建議做多少少功課先决定
Full paid 比晒好過,慳返啲息
多多都買啦屌
戶主係呀嫲 Sorry大家打錯字
唔補好難放, 銀行借唔到錢, 除非買家肯FULL PAY, 但綠表買家又邊有錢FULL PAY, 成件事好矛盾
我就係東頭不過算係比較新少少果幾棟
我果邊都係82折平左成13萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞