61萬公屋買唔買得過?

619 回覆
814 Like 40 Dislike
離地價咪賣唔出
好多人唔知20年以上已經借唔到錢,
我抽中白居二都係咁買唔到,
有D人信左AGENT話無事既, 政府擔保30年呀,
點知問過幾間銀行話, 借倒都要5年還清, 一係就比4成首期可以做10年, 心諗做乜9 
信左AGENT簽左臨約就真係大訂都無埋
佢問得呢條問題應該都無嫁啦除非佢新搬黎
住左十幾廿年 無聽老豆老母講都一定聽過鄰居講過邊家買左買左咁樣 ,睇樓下大堂貼通告都知
20年都借唔到?
市區大把舊樓點做按揭?
講緊未補地價個啲
係麻煩
不過點都好
未補公屋屢創新高 (市區近地鐵果d)
100幾萬有 大d都係200幾萬 新樓
邊度
想學野
有錢咪買但要預要比做業主既費用先
上網打綠表咪有囉 咁都懶得揾

山麗苑 粉嶺皇后山(龍馬路88號) 3,222伙 278-451平方呎 HK$117萬-HK$259萬 2021年11月30
我果陣都以為政府擔保30年, 買21年樓齡無問題,
點知銀行話唔係咁計, 佢話首先推出果日已經係早左幾年,
例如你2000年入伙, 佢推出日期可能係1997,  
呢度都已經無左3年, 即係剩返7年, 你要呢段時間供完佢囉,
不過我地銀行都未必做比你, 太高風險
聽完佢講政府個白居二其實係撚鳩人
一係就買貴過私樓既新居屋
比我就簡 居屋買新年 200幾萬都係供多幾千 新樓 而且你地址好既 例如簡到鑽石山 升值潛力更高
一定抽到
比我就簡 居屋買新 200幾萬都係供多幾千 新樓 而且你地址好既 例如簡到鑽石山 升值潛力更高
唔抽過點知?
Ok you win
綠表簡樓既機率係好大 視乎你簡唔簡得岩你 如果你抽得後 好多大或靚簡位比人簡左先
咁我改過啲用字
房署而家賣俾樓主100%買到
去抽居屋係咪100%抽到先
上左樓,係跟上左樓個入息嫁
唔識就打落去辦事處問下
唔用政府擔保,就可以跟番一般按揭咁做
但冇得5%首期,要過到壓力測試,按揭年期跟番一般按揭計
你唔買不如俾我買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞