有冇人會想去加拿大讀書?(2)

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
想問下申請study permit時佢寫要交埋language 成績,我想問加拿大移民局接受duolingo?
當初我係考duolingo申請學校,而學校都比左letter of acceptance 我。 謝謝
我想問今年FG窮撚想讀pg diploma (1年/2年)
假設學費15000CAD一年,申請study permit果陣戶口大概要有幾多錢先會批
做過下research話要計埋生活費,但唔知要幾多先夠所以想問下大家
今年grad又唔係多錢嘅話建議apply owp入去做一年嘢等pr咗先再讀 local價平幾倍
多謝巴打建議,但屋企人對我好好想供我讀書先
所以我想問下sp成本大概要幾多
我見多數人話連學費準備40萬, 如果自己冇咁多錢可以比埋父母bank statement 去證明你去到果邊唔會有財政問題, 不過戴返頭盔先, 建議你再上網做下research我都係呢排開始研究
想問下有冇人已經透sp去咗加拿大?

有幾個問題想問
1. 我想問你地幾時報學校? 例如 2022 1月開學嘅朋友係幾時報名, 一開放申請就狗衝報?
2. 你地報咗幾多間?
3. 收到offer letter 之後比幾多時間你交留位費 / 學費?
4. 由報學校去到sp申請成功用咗幾耐時間

感謝!
要過IRCC既話,學費加生活費1年10萬左右就安全既
有無巴絲知道humber同gbc有無tg group link可share
建議不如做一年野先 真心既做過野捱過再讀返書個心境會更上一層樓 一年後除咗PR讀書平啲仲可以考車
慳咗既錢仲可以出架車
thx咁我兩邊都申請住先得唔得架
我上網見好多人都話可以但唔係好清楚
thx a lot呢排諗邊條路諗到壓力好大,睇完你comment幫左我好多
我冇交language成績喎
我拎duolingo成績報學校
冇同ircc講自己duolingo幾多分 sp已批
大家揀master 個陣,冇co-op既話,仲會唔會照報名去讀書?
其實大部份master都冇coop架啦 有就當bonus
有有巴絲收到Langara 2022年9月offer?
本身仲諗住報埋多倫多再決定去邊
但呢家要15日內比成$3800加紙留位,好糾結
咁快收到offer? 你幾時報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞