有冇人會想去加拿大讀書?(2)

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
想問問graphic design係加拿大有無出路?
會唔會好難搵工
我係indeed睇過人工都ok,叫做生活到先
本身BA社科底貿貿然去轉field都有啲驚唔夠競爭力
暫時想報BCIT嘅相關Diploma
如果想過去讀書轉行做it但diploma畢業都廿中會唔會冇人請
過得去讀書個個讀書都廿中到尾嫁啦
小弟plan緊去溫哥華 唔怕辛苦諗住讀diploma學整車
但想問下有冇人知BCIT好啲定VCC會好啲
兩間都有AUTOMOTIVE SERVICE TECHNICAN DIPLOMA讀
聽人講BCIT畢業好似多人請啲
但上網有人話BCIT treat student like shit
有冇朋友係果邊讀緊呢兩間比到意見
但始終it呢啲行緊去到廿中尾先嚟入行應該難搵工?
你本身有無底先
咁自學左先
巴打我同你一樣都係n展狗想讀IT
我本身淨係識啲networking嘢同少少sql

你有冇話想去邊到讀咁

我見it diploma都分得好細下
諗緊過唔過去讀IT 的diploma ,1516緊,budget 唔多,🥺驚唔批。 未考ielts
有冇人諗住去讀電工
好過我啦我啱啱開始學睇中咗humber嘅computer programming最驚到時年紀大冇人請
暫時都有心嘅但驚過到去讀完廿尾冇人請
唔係 佢意思係香港讀postgrad 再報加拿大master
我3rd hon想報master都報唔到 諗緊charter左會唔會加分
香港做緊bs
如果去到當地都想做返bs,想讀個master有咩學校同科目推介?
Agent成日介紹私校college
係咪有dli 就過到stream a
stream a齊dli+pgwp就okay
請問 冇pgwp就唔ok?
Agent樣樣都話唔洗驚
pgwp係for你等pr嗰段時間可以合法stay喺加拿大 唔使用visitor身份等
有pgwp 好緊要,否則畢業後等PR批個陣唔可以工作
咩都話唔洗驚就好得人驚架啦
唔會
識好多人都係廿中先轉行做IT
冇pgwp 就可能會比人趕走冇pr
係咪咁?
加拿大正常排名世界頭100 d大學都難入到仆街
一係就要讀d不知名學府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞