有冇人會想去加拿大讀書?(2)

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
反正30歲又無degree
唔差在等多年
等佢出埋條path先唸

我識人40歲先去讀master
係驚到時報學位又Full晒
不過佢條path 可能俾後生仔多都要焗等
無你份未去讀diploma打工再拎省提名
行EE一樣得
做人要有兩手準備
再唔係讀書時溝個加拿大人囉
依個最穩陣
笑左,最快捷既方法
多謝巴打
社科文憑 2016畢業
應該可以試3年owp
但今年會畢業社科top up degree
呢個係1年degree黎 好似唔合資格 因為唔係2年或上
點揀好?試讀書path定照apply左3年owp好?
唔奢求大家比到確實答案我 但想聽下大家意見
Diploma個啲先要兩年或以上喎,degree冇寫有限制

have graduated no more than 5 years before you apply for this open work permit, with

a degree (for example, bachelor, master or doctorate) from a designated post-secondary learning institution in Canada or abroad, or

a diploma for a minimum 2-year program from a designated post-secondary learning institution in Canada or abroad

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/open-work-permit-hong-kong-recent-graduates.html
English 12應該係當地嘅英文課程,通常都會有IELTS兌換
Diploma先係兩年好似,top-up degree兌換返就係嗰邊嘅兩年degree
暫時未公布疫苗護照嘅話你當冇先,不過要打一定要打輝瑞嗰隻。要留意吓美國嘅取態,最近有好多美國高等學府都提倡緊呢樣野,如果美國最後真係有疫苗護照嘅話,加拿大都好有機會跟隨
美國好似講左唔會有疫苗護照
想報college但好英文垃圾無考ielts,學校會唔會有英文班讀完合格就可以升學?
美國係confirme 唔搞,不過英國又話打算搞,EU又搞緊,個趨勢似乎好似會大搞
最弊香港個支係復星呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞