有冇人會想去加拿大讀書?(2)

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
英文差咪學囉
去到讀書,英文會突飛猛進
想問如果做左幾年IT想去溫哥華讀master...係咪一定要reference letter先報到grad左幾年都要去搵番個professor?
Sounds nice!!!
但佢要人讀一/兩年書嘛
好似多數expect人讀master?

會唔會唔承認diploma個啲?
Stream A 2-yr Dipoma ok啊
個人意見係,如果覺得呢科有把握畢到業就讀左先,搵工都係其次,最緊要畢到業拿PR
係D大學既網頁見到好多唔同類型既funding, 其實易唔易申請?
另外見到"FOREIGN GOVERNMENT SCHOLARSHIPS", 其實香港有冇?
好聰明,學到野,多謝分享
通常都肯,除非有牙齒印
佢地幫好多學生做,就算唔記得你都會做,問就得
一家四口, 畢業好多年
啱啱開始諗加拿大stream A
有會計師CAP牌照
諗住讀返個兩年accounting degree
打算去溫哥華Richmond ,因為老婆仔女好怕凍
上網睇話會計師係十大短缺工種
但又有人話每年好多會計生畢業,競爭好大
有冇人知當地有加拿大CAB牌搵工易唔易?
月薪有幾多?(香港已有10年經驗同另外有公司秘書牌)
專業人士去邊都得啦
如果想報master/ diploma, 係咪一定要將自己本身既學歷做左WES認證先?
今年fg, 社科degree得second low
見上面巴打話報master睇GPA睇得好重,咁我係咪應該補咗個graduate diploma先穩陣啲

同埋想問如果去多倫多、溫哥華呢啲講英文大城市,學埋法文會唔會話多啲工作機會
Second low根本連一 二線u既master minimum requirement都過唔到,可能有啲雞u得既
如果讀diploma,用diploma成績申請呢
你係講報grad dip/cert用degree成績報?報grad dip/cert當然得,不過有啲programme都有gpa minimum requirement/要relevant u degree,要上college官網睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞