有冇人會想去加拿大讀書?(2)

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
點解依家安省college申請system 好多間個application fee都waive左嘅
但佢明明有寫要比錢
去到比錢個頁就話唔使比
係咪正常
好confused
我有諗緊同埋家下睇緊資料, 但始終唔熟路又唔熟果度既工作等等

STREAM B 我就行唔到了, 因為過左五年, 再者係啲TOP UP 都未必認受 (可能)

唯有行STREAM A, 唔知讀個DIP 會唔會難搵野做? (雖然香港有張TOP UP DEGREE + OVER 10年工作經驗)
因為過到黎始終讀書無得搵錢或者搵唔到幾多, 讀DEGREE 好大支出 (香港仲有好多支出要KEEP 住比)

想問下除左BCIT, LANGARA, 仲有無其他推介

P.S. 本身做開I.T. SYSTEM INFRA
THX
大college其實還可以
個人建議最好搵啲有coop嘅
一來你又可以賺下錢
二來方便之後搵工
但畢業之後條數應該會低過而家你香港嘅工
(整體來講 唔係呢行嘅人
但通常過嚟呢咁樣通常都會跌一跌人工)
謝謝解答

其實因為STREAM A 一定要讀DLI 既DIP (2 年或以上)
所以先諗緊DIP / DEGREE 好 (當然支出又係另一個問題)

其實讀完出黎做野一定低過香港已是預期之內, 只係希望夠生活就好了
前期可以投靠朋友收留一段時間
再之後真係要靠自己

只係唔知果度既就業情況係咪無本地DEGREE 會好難搵野做..
Again我唔係呢行
有呢行嘅巴打歡迎指正
整體來講 加拿大好鍾意要求你有local經驗
不論讀書或者工作經驗
問過幾次佢哋比嘅理由就係佢哋覺得你唔識加拿大Standard 同埋工作環境
當然你喺香港係國際級超級大公司就另外計啦
或者你係呢邊好缺嘅人才

Degree同college呢個因為你情況比較特殊
我比較難預測
但college我聽CS嘅同學講其實還可以
不過最大問題係你嘅升職潛力會俾人控制住左
就算local大學你返學期間冇intern(正常大學生來講)
其實畢業都好難搵工
估唔到原來LOCAL 經驗係咁著重
咁可能預左頭一年兩年搵野會難好多
有冇ching試過用HD去報diploma想問下得唔得
讀dip讀到grad,再轉degree,
讀住degree 用dip嚟申請stream A.
姐係可以用hd報,但如果個hd 達唔唔到我報個diploma嘅數學要求就要test?英文呢啲係咪有考ielts嗰啲就唔理
thx ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞