有冇人會想去加拿大讀書?(2)

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
多謝 ching
姐係少啲冇dgree上唔到位嘅情況?
入左行先講啦
多謝巴打
想問下Newfoundland 邊間college 好?
有冇人留意過George Brown Sports & Event Marketing?
very cold door
想問下想行Stream A, 有個5年內畢業既香港master degree ,想去讀個一年既PG Cert/Dip,但我見官網有個要求係寫我本身既degree要係申請果個PG Cert/Dip 既prerequisite,本身degree同想報果個課程實際係相關既,但學校個網又冇寫實個prerequisite,到時會唔會要提供咩證明之類?
有五年內degree點解唔stream b pr咗先再讀?
pr咗計local價學費會平好多
大把人3x 4x 歲轉行啦
加拿大唔同香港 IT 需求太大
理論上得
實際上 pgwp no 嘅相對野雞
勸你咪搞啦
agent 有冇加拿大牌㗎
冇就叫佢收皮啦
點解去到咁偏?budget 唔夠?
應該都係比番 degree 就得
最緊要 college 肯收就得
ircc 冇講過本身 degree 要同 pg cert/dip 同一科
即係冇要求囉
我只係想去盡量融入local,見Newfoundland有英法語都通用,所以就問下
法文唔易學呀 想要接觸 local 可以考慮 Halifax, 有 NSCC
趕唔切行stream B
唔好意思講得唔清楚,我應該要用master 去apply 個pg cert, 咁我本身個master同想apply個pg cert 係相關,但果間學校官網既course description 冇寫實要咩prerequisite,到之後申請PR時會問姐

因為我見ircc 都約略有提:
If you have a graduate or post-graduate diploma or certificate:
You must also have completed a post-secondary diploma or degree (from Canada or from abroad), as a prerequisite to this graduate or post-graduate program.
聽過有移民官因為個申請者報一間pgwp no嘅學校而懷疑佢有冇誠意讀書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞