有冇人會想去加拿大讀書?(2)

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
想知社科有乜好揀又可以揾食...
其實係咪通常啲碩士都要讀左佢果科既學士先收?
睇左勁耐個學校網又冇講
有冇人知 master 早報/遲報 有冇咩分別 e.g. 易/難入啲
有冇人係香港讀緊/做緊垃圾HR工?

想問下直接過Toronto搵HR工係唔係好難,除非補返個diploma/ master
正常來講冇rolling冇所謂
有就越早越好
但講真早冇壞
通常官網會講
但其實好少話一定要
不過有啲科就一定要讀
講錯係有啲堂
例如uoft econ會要求讀過advance micro macro
Econometrics
但唔係經濟學畢業都得
thx ching諗住遲啲報可以寫statement of interest 個啲寫好啲
諗住期間做下啲project仔有多啲野吹咁定其實冇咩所謂?
應該報cs/stat/data science
Project仔睇你做咩
但我自己覺得加拿大總體大學係比較鍾意睇gpa
Value其他嘢唔算好重
其實好睇你個人畢業幾多年
本身有冇做緊野
Intern ra有冇做開
你之前有做開 臨時臨急+1個冇乜必要
當然係一個都冇cv空白最好就加返啦
請問各位想去加拿大讀IT diploma, 冇車牌,邊個城市性價比高d同方便d?
爬過文Ottawa生活指數低,IT工都多, 但公共交通方便嗎?
Agent我講多少少我覺得有幾個情況之下係值得嘅
1你好懶/冇時間做大量資料蒐集
2你好有錢
3距離申請有一段時間 可以佢介紹吓你有啲咩位可做加分
4你好迷惘
以上講緊佢會搵master 以上
好了解就業的情況幫你做 同埋同你傾嘅情況之下
其實都抵嘅 尤其是申請美國
如果純粹搵個香港人幫你寫 就完全唔值
除非真係好平
想問下咁多位巴絲,如果我HD畢業可唔可以過加拿大讀個advanced diploma同埋讀完出嚟搵唔搵得到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞