有冇人會想去加拿大讀書?(2)

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
諗緊呢個
但得一年
一年都拎到pr啦
想問吓讀journalism就算讀master 係咪都係乞食
如果想讀mech eng master, 應該邊間U讀比較好?
有無巴打諗緊2023年九月去行stream a (owp 2022年年尾申請,然後去讀一年pg diploma)。

我以家係澳洲,2021年degree grad,但衡量過個難度同隱陣程度所以諗住如果2023年如果澳洲無special path,或者抽唔到189/190 就去加拿大。

2023年先去係因為想等澳洲呢邊甩p,可以exchange加拿大licence,同埋想儲多少少錢先去。

如果2023年9月course intake, 2024年年尾讀完,再用stream a申請pr係咪無咩風險,唯一擔心係大選後policy會改。
stream b 都有諗過但如果3-4 cad可以搞掂stream a,好似會穩陣啲。

有無專家可以比啲意見我
我本身香港有asso+degree,做咗WES認證,承認係4年Canadian 大學 equivalent ,。最近報讀BCIT IT diploma, 做埋duolingo 拎115分,之後佢話我唔meet high school Math12 requirement.

我有degree 仲要拎中學學歷數學?想請問要點做
有冇人plan左下年9月去Toronto讀書
想識定啲伴一齊融入下當地
移民嘅係好快
但1年真係學到咁多野咩
dse cert
打算2022年9月去多倫多讀書 而家搵定人圍爐係咪太早🙈
Lm
想年頭都去多倫多行 A plan讀書拎PR
點解Seneca係伏
想去montreal 讀master
有冇ching有一樣想法
屌 咁你梗係OWP先 宜家有啲唔洗job offer都入到境
去到搵唔到野做 先再報讀書囉
橫掂都係屋企人科水
你可以用DSE 成績meet佢個數學requirement
https://www.bcit.ca/admission/entrance-requirements/equivalencies/international-high-school/
我之前都係咁樣證明,你到時upload張dse成績比佢就可以
有冇人一月Centennial入學? 大家幾時出發?
巴打你熟唔熟哩科?
我好想讀但唔知點先大機會入到
見好似都大競爭?

暫時最想入ubc,但如果UofT收都lur飯應

同埋google睇過有大陸人話讀完搵工唔夠鬼佬爭
好擔心

如果你熟嘅,介唔介意留tg傾?
呢行我唔算熟因為我都係近一年先開始研究,如果你對圖書管理學有興趣嘅話首先你可以搵吓你自己鍾意圖書館邊一個部門,service (user experience) , special collection (即係珍藏,包括檔案), IT 定係 multiple media (不過呢個部門衰落緊)。如果唔清楚嘅話可以試吓搵一啲圖書館嘅工作,最好係大學圖書館嘅library assistant(非學術類別),唔推介搵康文署或者中小學圖書館,呢啲冇乜嘢可以學到。

如果大約知道自己鍾意邊一個範疇,就針對呢個範疇去搵學校~~就我所知加拿大最頂尖嘅三間學校,UofT UBC同McGill嘅課程都大有不同。UofT最自由整個課程都係選修課建構,UBC最專全部都係核心科目,McGill就係兩者之間(第一年要讀核心科目,第二年走選修課),詳情可以逐間睇

而三間學校嘅收生亦都有唔同,UBC UofT相對冇咁體重成績,會睇你將來嘅志向同埋可以幫間學校做到咩(personal statement要寫好啲),McGill就極睇車成績。

我之前本身有McGill offer不過因為有啲事所以最後冇去到,當年我係CGPA 3.2/4.3,分數唔算高但係勝在Final Year 有GPA 3.7所以都有Offer,呢度可以比一個參考你~~
嘩巴打你好勁,多謝講得咁詳盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞