有冇人會想去加拿大讀書?(2)

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
有無師兄報名時 校方要求比passport 資料

我報緊 la salle 間野的大中華office 係北京 係甘問攞passport 資料
咩料報學校使乜passport?以為自己係移民局?仲要北京辦公室搵過另一間好過啦
九月Master而家都仲未收到offer基本上已經等同冇/機會渺茫

利申九月會去McGill Master,多大reject咗,UBC未覆但係已經當GG
我申請ALBERTA
係佢個網到SHOW仲係PRE-SCREENING
唔太清楚你嗰間係唔係一樣,但係普遍加拿大Master派Offer嘅高峰期係三月左右,想自己嘅申請快啲處理嘅話就不停email佢哋,所有人都係咁,直接啲問佢哋而家你嘅申請狀況(你同佢哋搞Visa要時間,需要盡快知道結果bla bla bla)
Albert好似冇乜着數,因為佢好似係石油省份所以依家失業率最高
ielts 差,唔係好多選擇
我係諗住行讀書拎PR 果條新PATH
省提名應該唔係咁重要?
新嗰條讀書path都仲未公布未知呢個新政策係唔係全國性執行定係跟返省份嘅安排,如果係全國性執行嘅話根本就唔需要睇嗰個省嘅移民政策,揀啱學校揀啱課程就得。

同埋唔一定要讀master嘅,diploma都係一個好好嘅選擇因為呢啲課程係職業導向
讀完Degree 係迷apply OWP?
擔心就係過到去冇工開 (工程仔)

有冇巴打可以些牙下
我都諗住報 sk poly, 絲打有冇考慮報Winnipeg red river college?
有諗住呢間 巴打讀過?
曾經考慮過,不過因為我本身係文科生所以呢間U唔啱我,理科生會啱啲,所以嚟緊會去McGill
唔係要M1 M2咩?
佢寫明Math (pre-calculus)喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞