【誠信破產管理局】 一個以誠信評級主宰嘅城市 (結局篇)

326 回覆
194 Like 4 Dislike
「因為,你鍾意咗佢。」院長終於開腔,整個人看起來就是非常平靜。

阿妹點頭,沒有否認。

其實咁樣先係正常
阿妹被學長拋棄已經傷盡佢心,之後仲要破產成為社會底層
而家可以恢復評級,又搵到一個真心愛佢的人,呢個人仲可以俾到好的生活佢
即使千代佢地係佢真心朋友,阿妹唔想為左佢地而將佢即將迎接的美好生活put at risk真係人之常情

阿妹可以同織部一齊+恢復評級千代佔最大功勞,可以話冇千代就冇而家的阿妹
阿妹而家咁做係好自私,係對千代好唔公平,千代絕對值得同情,但以上帝視角而言我覺得怪唔落阿妹
但剛好洋子既行動

同主角一齊要換晶片, 包括要扮蠢, 同埋係D22扮D37,但東窗事發就話主角呃鳩佢, 令我以為洋子有咩陰謀
淨低就係講院長線啦
走得太近,就睇少咗好多嘢
仲有個問題,假如主角成功回復返正常之身而咁岩佢老豆又破產呢
上個post好似答過類似,但我搵唔返
擔保嘅概念其實類似endorsement,假設,阿妹無反骨幫院長擔保
社會基於相信阿妹,見佢肯用自己嚟擔保呢條友,因為相信阿妹而相信埋佢擔保嘅院長

所以好似一開頭老豆呃人錢,主角救咗佢一次後老豆就搬到第區生活,話要重新嚟過
當然制度無強制要你恢復評級後一定要搬,但相對上可以避免到以上問題
如果係咁,主角都會因擔保失敗而破產㗎
所以織部同阿妹求婚講「擔保你嘅以後」,真係講緊呢個人嘅以後就由你孭飛、由你負責佢以後嘅人生

正因為咁,所以計劃最初期都講過 擔保人係好少有
常見都係親人、夫妻,先會令你押上自己去幫佢
我都覺得係 bull shit, 但感情寫得還好嘅
估到啦
除咗主角同洋子互相隱瞞過去,佢地拍拖多年,就係因為唔想破壞關係,避免閙交,唔會拎真嘢出嚟溝通,咁只係拖拖下時間夠耐就結婚。咁佢地真係無靠近過喎,所以一有大事就出事,男主角一破產又係隱瞞,以前小事洋子忍咗當無嘢,發現佢破產就直接問,男主角咪一樣否認。男主角懷疑洋子嘅嘢,由每年去旅行,去到係黑市出現,一嚟就信任破裂。
佢地嘅關係只係建立係初期建立嘅好感,之後令男主角更鍾意洋子嘅嘢都係晶片帶嚟,先蓋過咗其他不滿,洋子就全部當無事,甚至植入遲鈍,將70%誠實變真,無足夠信任無溝通都可以講結婚
佢地係愛,但成件事上面啲做法都錯曬,講到咁白無得拉返埋了
唔好咁快完
其實唔太同意一pair要一世係唔可以知道另外30%
只要雙方理解同接受點解唔得
好似男主都接受咗,佢自己破產呢30%都比洋子知道咗
就算佢自尊心有幾勁,佢都接受到洋子知道晒佢嘅所有
反觀洋子,對方知道咗並接受咗
佢都覺得自己私隱比人侵犯咗
明明對方係自己曾經想過人世嘅人
人地願意接受唔係應該慶幸自己唔洗瞞老公一世㗎咩
重點唔在於侵犯

而係不信任同設局測試
係,但雖然兩人嘅睇法各異, 相處方式仍然係兩個人come up出嚟,如果接納到對方嗰套其實無所謂旁觀嘅對錯

只係恰巧佢哋容納唔到。如果仲夾硬一齊落去,先係真 • sad end
呢個行為應該都算普遍? 所以先想寫「試探」嚟討論下信任
但其實咁樣真係唔好 比著係我 我都會勁嬲
睇呢個就發現唔係真係咁兩極
無啦散咗啦工已收

「你喺誠信局嘅辦公室入面睇咗我嘅誠信紀錄。係咪?」

這句話落入她耳中顯得有點愕然,她瞪大了眼睛,默默又點了頭。
忽然,院長就說他明白了。

我偷偷瞥看千代有何反應,想要知道到底是我太過遲鈍,還是院長真的比我們聰明太多。
之前我把阿妹載到誠信局的會場時,路上我已經知道她也跟我一樣意識到院長或者有瞞住我們的地方。無論是來歷不明的財力、深不可測的神秘電腦系統,還是讓他誠信破產的原因,他說我們是計劃成員,要對他完全信任,卻一直對自己的事守口如瓶。

如今阿妹拒絕履行跟我們約定好的信任鏈,也是跟院長有關?

阿妹雙手一直互相緊捏,借玩弄手指來宣洩不安。她不時撫摸無名指上尤其耀眼的婚戒,我頓時也仿彿看到了謎底的一隅。

「因為你真係鍾意咗織部,而佢嘅工作就係守護誠信系統……」我嘗試說出推測,整合已知的資訊一邊推理一邊懷疑:「所以你知道我想破壞系統嘅時候就強烈阻止我,話就話驚俾人發現係你流出咗機密資料。但其實唔係,你驚嘅係織部一直守護嘅誠信制度會受到挑戰。」

織部等一眾誠信局職員拚命守護誠信制度,而是因為他們和其他天圈人都一直被制度保護著,並不是什麼見鬼的工作責任心。
他們需要透過欺壓一群勢孤力弱的人,穩坐金字塔的上層穫益穫利。反正底層的人沒有份量,說的話就沒有力量,不足為患。

上位者唯一要做的,只是確保下位者一直留在下位便可。

而阿妹,也成為了上層之一。視野變得不同,豁然開朗。
她以前非常渴望可以在天圈靠自己買一個名牌手袋,讓人投以艷羨的目光;
但她忽爾明白此刻已經不再需要,站在話題頂尖的她本人就是活生生一個叫人推崇的品牌。大家羨慕的不會是她的手袋,而是羨慕她。
在塔尖俯瞰過卑微的世人,才意識到自己到底可以有多強大。

對於一般人或者不是,但我知道阿妹最大的弱點就是愛情。
經歷過一次失敗的她遇上另一個機會,這個機會剛好補上上一個所缺乏的。她為了喜歡的人可以甘心自願誠信破產,只為他得到想要的自由與風流。
難得遇上另一個喜歡的人,當然不會讓任何人摧毀他想要守護的事物。

前夫尚且說風流成性,遺憾收場亦不遺憾。但織部為了她放下身段,用自己的誠信值親自為她擔保。在誠信制度下,這一點他可不能說謊。
我似乎能明白阿妹再次死心塌地的原因。
她一生人以來都倚靠愛情而活。走遍整個世界尋覓一個喜歡的人,到遇上喜歡的人他就是她的整個世界。
為了整個世界出賣區區幾個朋友,在她的角度有何不可。

「咁到底院長嘅誠信紀錄有啲咩?」我反覆追問,始終想不透院長的秘密和阿妹的抉擇有著什麼關連:「你知道咗佢點解會破產。」

「佢知道咗。」院長率先開腔,代阿妹回答。可能任由我們討論在場的他感覺實在太不對,院長提議既然在場已經有人知道答案,他不可能捏造事實,倒不如由他親自解說。
「你哋都知道,十年前我同創辦人德川先生一齊研發誠信系統。試行後,我發現咗誠信系統好多漏洞,容易造成對人偏頗同不公。所以我喺制度決定要唔要落實之前,好踴躍咁嘗試喚醒多啲人注意,唔好比佢短期嘅表象呃到。

當時幾乎只有我一個人反對落實,團隊其他人都好想研究嘅心血可以名留青史而猛烈咁抨擊我。就喺德川先生召開會議決定之前,我哋兩個見咗一次面。
就喺嗰次單獨會面時,佢因為被利器刺穿心臟而死,死得好痛苦。喺佢嘅助手發現到佢體徵異常衝入嚟睇下咩事嘅時候,就發現在場得我同倒臥血泊嘅德川先生。
每一個人都直指我係兇手。因為德川先生死後理應就係由我接手管理誠信制度,到時我就可以獨斷獨行,一言堂咁阻止系統喺D22落實。

最後,當然無發生到。因為即使法庭判我無罪釋放,外面每一個人都覺得我係殺死德川先生嘅兇手。喺無證據亦無俾我辯解嘅情況下,我被判誠信破產,亦失去咗誠信制度嘅控制權。」

這個故事我印象猶新,但每次聽到這裡就一直待續。此刻既然院長坦誠,我亦應該以坦然回報,直截了當就問:「咁德川先生真係你殺死?」

「唔係。」這次反而是阿妹開腔插話,說明她在誠信局看到的真相:「德川先生係專登自殺,為咗陷害院長。」

阿妹對院長的過去一直存疑,所以破解織部電腦後的第一件事,就是尋找院長的誠信紀錄。她發現唯獨這個誠信戶口帶有一份附件,標明全D22只有四名破產官有存取權限。
這份附件,就是有關當年德川先生之死的調查報告。亦即是院長和阿妹現在所還原的故事真相。

德川先生為了守護制度,不惜犧牲自己的性命剷除阻撓誠信系統落實的最大的危機。他太清楚D22人的特性。死者為大,他用性命所說的話,聲音肯定最大。
出身優越、接受良好教育的德川先生一直堅信,信任是人倫關係的基礎。如果要締造完善的居住環境,就要保障好人不被壞人所騙。而壞的定義應該寧枉勿縱,落實誠信系統是必然的事。
只要可以創造出烏托邦,他不介意活得短一點,去讓人們惦記他久一點。
反正烏托邦是永恆的。

結果他成功了。誠信系統順利落實,D22的人亦永遠懷念他的名字。
而唯一一個看出了破綻的院長,德川先生知道不需要靠自己殺死他,也可以靠誠信制度殺死他。
為左個系統而死
殺人制度
Hi菁菁
身為創辦人,他是如此熟悉這個制度,也很清楚在人體植入化學物質的副作用,削弱了人的獨立思考和判斷力。
他利用所有人的這個弱點、誠信制度的威力、以及大眾對他的愛戴,設計了這場戲去讓院長誠信破產,而且永遠難以翻身。

而這份調查報告的讀取權限僅限於四名破案官,即是說包括織部在內的人也其實知情。
只是坐在詎誠信制度塔尖的人,無一不感激德川先生的自我犧牲來成就誠信系統,自然絕不會讓事情的真相流出。

阿妹在我們之中站起來,接著說:「織部用咗佢嘅人生幫我擔保,我都要同佢一齊守護誠信制度嚟報答佢。」
所以,她萬萬不能讓院長有機會恢復評級。

阿妹清楚知道千代是會堅守諾言的人,肯定會傾向履行信任鏈幫助院長;而我之前同樣發現過誠信制度的不公,阿妹更加不會冒險讓我恢復評級後,用更可信的身份說服其他人去反對誠信制度。反正只要我一直背負破產者的身份,我的說辭的主張就構成什麼威脅。

最後,她一個人都不願幫。為了日後跟織部同步同行、同呼同吸,一起在天圈的最高點守護D22的社會結構。
只要院長沒有大聲說話的權利,D22也沒有其他人具有他的能力,可以危及到誠信制度根植多年的地位。

只要院長再沒有說話的權利。

倏地,門外傳來非常激烈的拍門聲,而且越演越烈。
我們身處天圈最遙不可及的角落,連地圖也沒有標記的廢棄大樓。平日除了樓上偶爾傳來以前殘留下來的電波聲,就靜得連蚊蟲飛過也會吵醒我們。為什麼今天突如其來會有人來訪?

我迅速地觀察所有人的表情。千代最為手足無措,一貫負責觀察和分析的她顯得不擅長應對突發狀況;院長的目光一直放在我身上,裝出的平靜終於動搖。他面向著我,口中唸唸有詞,似是在不斷重覆同一句話;
反而阿妹默默低頭,一點也不驚訝。

門外的吵雜聲終於破門而入,一隊兇神惡煞的太保衝進我們寂靜無聲的地下圖書館,來得非常有隊形。
哈,他們可能這輩子是第一次來圖書館吧。

其中一人放聲大喊:「真田明喺邊?」

我們沒有人回答。儘管這裡只有一個長得比較像院長的人,他們只是要裝腔作勢故意兇我們,彰顯自己不該有的階級特權。

「嗰個就係。」另一把聲音從外面傳出。昂貴的皮鞋鞋跟聲音特別響亮,織部緩步走進來,在阿妹的身旁停下。
他向太保指示院長的位置,眾人立刻把院長重重逮住。

織部迅速打量一下周圍,和阿妹默默交頭接耳幾句。她看看我又瞧瞧千代,在織部旁邊又說了一些話。然後織部一個手勢示意收隊,就跟阿妹走在太保們的前頭離開。
我聽到某個太保跟對講機簡略交代,然後說待會在改進營見。

現挸即將留下我和不知所措的千代,腦海瞬間閃過院長在黑市救人的經歷卻完全派不上用場。
院長在太保手上救過為數不少的破產者,當中也包括我。但位置對調,到他被逮住的時候,我竟然如此無能為力。只得看他默默被人帶走,一步一步蹣跚離開這個熟悉的地方,然後可能永遠回不來。

之前我沒有百分百相信他,此刻也沒法出手救他。
我是最差勁的一個隊友。

然而,院長的眼神卻仍然留在我身上,顯得有點異常。
他確保和我對上眼神後,再一次誇張地裝出口型。這次我留心去看終於解讀到他說:

「幫、我、刪、除、瀏、覽、紀、錄。」

然後,眼神飛快地瞟向了工作枱上的舊式電腦。

我流露出疑惑不解。在大門關上前,我看見他向我更堅定地點了一下頭。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞