【誠信破產管理局】 一個以誠信評級主宰嘅城市 (結局篇)

326 回覆
194 Like 4 Dislike
呢個故事會唔會出書?我怕好快連呢類型嘅書都無得睇了
其實係少咗任何一個都唔得,包埋後面突然出現嗰幾百人
我又覺得唔算離題,個故一路都講緊極權底下嘅人生百態,有啲好似千代咁只係想回復正常生活去旅行嘅人;又有啲好似主角咁唔滿足於就咁恢復評級,不斷追尋自己破產嘅原因(其實係搵個制度嘅漏洞);又有啲好似洋子咁默默幫助制度底下嘅受害者(破產年輕人);更多嘅係好似阿妹(阿奸)咁意志唔堅定嘅人,一開始係受害者,但係一上咗位就變咗制度欺壓嘅一部分;付出最多嘅應該就係院長呢類犧牲嘅人。

咁樣去睇嘅話其實幾貼近一場抗爭。
幾鍾意呢個結局
以前睇其他故 覺得幾新奇寫得幾好
但好多結局都係估到曬
反而今次見到臨尾咁多人覺得幾有新意
同埋附合現實

題外話
織部係咪玩弄緊阿妹感情
終於睇晒成個故事,寫返少少感想。

故事係帶出到個主題嘅,人物刻劃深刻。但係我認同個結果係有啲突兀,如果鋪敍多少少會好啲。

至於其他故事情節,我覺得故事幾個人物嘅行為正好反映出誠信制度嘅不可取,因為你有幾相信一個人,絕對係主觀㗎,又點可以用來做一個城市嘅主制度呢?

院長呢個人物真係好諷刺,佢一直堅持大家一定要相信佢,同隊之間要互信,但偏偏佢一個人都唔信(可能除左織部啦),不斷花好多時間去起人底,什至要同大家努力創造個假擔保計劃去做考驗,花左好多大家嘅精神時間心血,如果呢啲用作實行真計劃幾好呢?而且如果得織部一個知全盤計劃,如果織部喺實行前已經俾人被飾穿了咁點? 再者對阿妹都好慘,用欺騙來換取信任?同樣係試探,洋子因比放棄了愛情,千代同主角卻覺得冇咩嘢,係因為太相信院長,定係因為絕望,所以想抓著那一點點光呢?

理想絲加油呀,呢個絕對係一個優質嘅故事,我希望有一日你會變成理想很近啦💪🏻
感謝理想巴
其實我覺得有隱喻無問題
只係做得唔夠好
顯得同主角眾嘅故事無太大關係
意思即係七郎 洋子 電藝師等
佢哋嘅故事對結局其實無太大影響
好好睇 gchi
幾令人反思既一個故,雖然麻麻鐘意睇開放結局既故,不過都要支持下尤其院長同主角被破產真係寫得幾好
俾我嘅感覺似係移動迷宮
第一集集中係逃脫(通過院長測試)
結尾話俾觀眾知有更大嘅格局,請入場睇第二集
不過我都覺得所謂嘅「破局」講得有啲含糊
如果係打仗/上街,得幾百人又好似太少
如果係做其他嘢,又唔知佢哋攞啲工具有咩用
又諗到個比喻
我靠返工儲到廿萬 加埋daddy畀嘅兩百萬去畀首期
我反而覺得似紅van電影
不過瑕不掩瑜
整體嚟講都好好睇
其他留言太長我quote呢個啦,不過全部留言都有睇的

記得你好早就留名,好多謝你一直睇到呢度,仲寫咗好長嘅意見俾我
唔知我有無理解錯,你覺得最大問題係前段角色們嘅小故事連結唔到去最後結局,我諗最大分野係你唔認同佢哋各自嘅故事同「反抗」有任何關係。
院長本身只係物色一啲意志堅定嘅人,再從小事見到有反抗嘅意志萌芽先選擇相信佢哋(邊啲小事故事已有就不再累贅)。呢幾條友嘅小故事,的確只係星星之火嘅冰山一角,但都係燎原必不可少嘅一點火光。

如果唔同意制度係主角,咁成個故事前面舖墊嘅99.9%我都明白你覺得離題。但希望唔好覺得結局嘅訊息係我「求其加啲現實隱喻」,因為成個故事由一開頭已經係用緊呢個隱喻包裝。

唔能夠睇得出係我功力未夠,呢點只好抱歉。希望下次可以令你睇得出同感受到故事當中嘅心機,而唔覺得係求求其其塞落去無用啦。

睇完了 多謝樓主寫咗個咁正嘅故
題材新穎 同埋一開始就已經好有共鳴
係最後埋尾有啲倉促 突然話其實一切都係院長嘅試探 原來織部係院長嘅人同埋阿妹唔合格
希望有機會有外傳睇到角色們之後嘅生活

萬事屋同筆試都好正 期待萬事屋出第二季
佢意思係 之前個幾月追緊嘅誠信破產管理局
同今日呢個結局 好似係兩個故事咁
同佢一路追緊嘅唔同哂
多謝理想巴又一次寫出一個咁好嘅故事
無諗過呢個結局會睇到眼濕濕

好似樓上有巴打咁講
唔知遲啲會唔會連呢啲書都買唔到了
希望今年7月可以買到呢本書
好坦白講
一開始我以為自己有呢種感覺係唔正常
原來大家都覺得嗰結局唔似結局

今日得閒 重新睇返次
院長講到明一定要係佢哋幾個
點解到最後會突然變咗幾百個
阿妹叛變應該係一個高潮位
點知道最後會變成咁
* 我仲以為成部嘢個主線係信任,原來係反抗
唔係唔好只係我覺得比起之前嘅章節結局冇咁好(主觀感覺)
我覺得聖鬥士星矢個結局同呢個結局可以一比
我都覺得埋尾有啲倉促
希望下次可以加多少少篇幅 留伏線講試探
可能因為之前洋子篇比較有鋪排
對比之下顯得院長個段太快 冇乜伏線

不過我都幾鐘意今次係開放式結局
起碼我覺得冇結局=仲有機會改寫歷史

最後多謝理想巴分享好故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞