【誠信破產管理局】 一個以誠信評級主宰嘅城市 (結局篇)

326 回覆
194 Like 4 Dislike
多謝理想巴
寫個咁高質嘅故比我地
就如沒有繳出六文錢的決心,何以推翻殺人無數的強大制度?

好到位

冇光復嘅決心 又點有革命嘅發生
好睇
好好睇 高汁
個故仔同理想巴個名好夾

利申:第一次睇理想巴嘅故,好睇

其實啊奸都好慘 又再信錯男人
織部鬧男主呢段好爽
織部定格片刻,回頭向我莞爾一笑,開口回答:

「唔知架,希望在明天丫嘛!」

理想巴:「生命滿希望,前路由我創」

全文完
「我哋未必可以見到結果,
但喺過程當中,我哋會成就自己。」

就算前路幾咁辛苦都唔可以放棄
個結局好勵志呀估都估唔到個結局係咁
俾理想巴fake咗

以為係講主角小組如何重組信任鏈去滿足制度,中間都有諗點解唔反個咁有問題嘅制度呢?原來成個故事只係院長反抗計劃嘅尾二一環,最後誠信制度先係主角。

集合所有願意反抗嘅人並測試佢哋嘅忠誠,先係院長 aka理巴嘅真正主線,一路走來都覺得主角好廢,去到結局更廢。喺對抗制度嘅圈隊入面,就係好多呢啲低下廢人。反思返都好啱,有料就入咗天圈啦,唔廢點會俾人迫到牆角。我覺得係特登強調主角、千代嘅廢,因為反對制度團隊需要嘅,唔係咩超級高手,而係一個個願意對被壓迫挺身而出嘅茂利。

前一晚仲好想知道啲路人結局點,洋子分手之後去邊呢?齋滕又會唔會原諒主角,今日先驚覺佢哋唔重要,極權之下,反抗意志先最重要。
我相信到出書嘅時候一定仲有啲嘢會補充返嘅
"一定要係你地三個"
原來都係可有可無....

唔介意sad end,
但最後解唔通就令成個故事好唔合理,
織部衝出去托?
如果係就咁衝出去反抗,
當初阿妹點解要花時間去嫁比織部?
我之前個幾月睇緊的係另外一個故咁...
咁就完左 好空虛
我都覺得織部呢個大結局位唔應該衝出去
織部有權有勢,留係大本營到指揮,有咩冬瓜豆腐都可以做無間道東山再起

仲有抗爭手段呢? 都有個手法?

以阿妹既人氣同織部既權勢吸納人手加爆院長信值回血
追隨派咁信院長再幫院長入返誠信局坐高位,織部同院長合作推翻制度

理想FF結局

不過現實就如作者寫出既咁無奈
【作者的話】

唔,喺講感想之前,先交代下留言ssss嘅一啲疑問。
如果大家傾向睇故自行發酵嘅,只需要當我係一個讀者咁講自己睇法就可。絕對唔希望大家睇完當係一個標準答案。大家一齊都睇到最後,我相信每一個嘅解讀都必然有佢嘅道理,亦無分對錯。

喺我想像之中,其實故事唔一定要有一個主角(別打我),但係一定要有想帶出嘅訊息。如果真係要講,《誠》嘅主角唔係七郎,唔係織部,而係誠信評級制度。
就如故事標題明言,係關於「一個被誠信評級主宰嘅城市」。無論係故事嘅邊一個角色,大如院長織部,路人如中川齋藤甚至幫襯過洋子嘅無名食煙男,佢哋都係被制度主宰、操縱、欺壓嘅小人物。D22有無數個好似洋子七郎咁因誤會而分開最後大家都上咗一課嘅愛情故事、無數個好似七郎被中川背叛/千代被誠信值高嘅人欺壓/院長被奸人陷害等等無辜跌入破產階級嘅人。呢啲小故事都係反映緊制度禍害得我哋有幾深,幾多人受緊幾多嘅苦,從而突顯制度有幾需要 同時幾難被擊潰。

所以佢哋幾個人或者無咩好大貢獻,但喺我眼中絕對絕對唔係可有可無,唔係邊個都得。就如故事入面講院長有喺各種小事見到佢哋有呢份堅毅,所以選擇咗佢哋。
無錯佢哋只係幾百分之二,數值上睇佢哋的確好渺小。但係諗返背後,呢幾百人都同千代七郎一樣,經歷並通過咗院長長時間嘅考驗,先得到佢嘅信任成為到軍隊入面其中一人。今次成個故事有十三萬字,佢哋幾百人每一個都係經歷咗同等嘅試驗先嚟到呢到。
最重要係,呢班人每一個嘅心底都埋藏住一份嘅反抗意志,並唔係求其執幾條茂利翻嚟就有。亦係院長成日掛在口邊點解一定要係佢哋。所指嘅唔止係佢哋三個,而係呢幾百個。
就算係幾百分之二定係二百萬份之一,只要有呢份意志嘅,就係天選之人。

而織部企出嚟主要係接替院長嘅領袖位置,養兵千日,就係等院長收皮最絕望嘅一朝絕地反擊。唯有最絕望先造就到最大希望。

雖然話無結局可以滿足所有人,但作為作者最唔想嘅就係辜負一直追故支持嘅讀者。畢竟一路寫來,但凡係睇過開頭嘅我都好想你可以睇到最尾,而且到最後希望唔會令你覺得不快或者嘥咗時間嘅。

唔知睇開我寫嘢嘅讀者有無咁嘅感覺,《誠》對我嚟講絕對係大挑戰。我自己講下有咩唔滿意,例如世界觀開得太大、無充分利用「美好」制度突出同對比敵托邦的腐敗等等,當中有好多嘅不足都係源於功力未夠而未能輕鬆駕馭。喺說故事嚟講仲有好多需要同值得學習嘅地方。上個post有留言話見到我結婚好似嫁女,我都好感動,不經不覺寫咗幾耐故事,就識咗讀者幾耐。對於追多過一個故事嘅舊讀者嚟講,尤其希望喺每一次新故入面都可以俾你哋見到我有成長同進步。
追過呢個故事嘅都算一場緣份,貪心希望大家可以繼續陪我寫落去,見證我慢慢進步,成為一個更優秀嘅人同埋講故佬。

《誠》想講嘅訊息大家都已經講得好貼切,我甚至略嫌故事寫得太淺白,所以就不作補充。點解會萌生寫一個留白結局嘅念頭,其實全因為我之前見過一個連登post嘅標題,類似係「我哋而家有一次改寫歷史嘅機會」咁上下。睇到呢句嗰下我好大感觸,同時真係有種身於時代嘅臨場感。於是,我就構想寫一個未來嘅故事。姑且睇下今日嘅我哋做到幾多,幫我哋嘅後代行到幾多步。

人嘅記憶好奇妙,我哋成日唔知點解會特別記住一啲嘢,仲要記得特別深刻。四年前我睇咗一個訪問,我無意中記住咗入面嘅一句說話,一直記到而家。
唔知呢句說話可唔可以感動到大家,容許我引述一下該個訪問嘅節錄:

「我們要承認我們非常渺小,我們要認清這個現實,才能想到接下來我們還能做什麼。我們可能未必能見到成果,但我們成就了自己。我們在這個過程,成就了自己。我們的後人會用我們來借鏡,這樣才有改變的一日。這是古今中外都通用。」

睇翻其實原來呢個結局,唔多唔少都被呢番話影響咗。喺我好多好多次想要放棄嘅時候,諗起個鼻都會酸一酸,然後突然又覺得,唔,好似仲可以捱多一日。捱完一日又一日,就係咁樣一路蹣跚走來。我諗呢個就係文字嘅力量。好希望有一日我都可以寫出咁有魅力嘅說話,喺你哋難過嘅時候帶來一啲慰藉,或者一個堅持多一日嘅理由,咁就好啦。

呀,最後
大家發唔發覺原來「誠信破產管理局」可以用「矛盾只因深愛著」嘅key唱出嚟
自從幾個月前有人話我知呢件事開始,我每次寫佢全名都會唔經唔覺哼咗出嚟,超煩。
我可以死
型撚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞