【誠信破產管理局】 一個以誠信評級主宰嘅城市 (結局篇)

326 回覆
194 Like 4 Dislike
最初我都覺得結局大約係四個人都恢復評級,主角乜都無曬,千代都係寫下故事,兩個繼續係院長依到協助院長。
開頭睇完結局,都意外,諗緊點解變得咁快,但諗完一陣,主角係信任鏈計劃入面已經知道信任系統係幾有問題,千代一直都只想恢復評級做返想做嘅事,阿妹背叛,佢地自然發現信任鏈計劃係唔會成功,咁先會行多一步,咁導向後面結局都合理。
唔睇到尾發現唔到真係以反抗嚟包裝故事,睇緊嘅時候會著重係主角同洋子嘅感情呀,同信任鏈計劃多啲,唔到最後真係意識唔到。
結局其實就係一堆醒咗嘅人要做嘢,就算感覺上唔太關事嘅千代都係意識到除咗成個制度收皮先會係正常,係一個覺醒去開始反抗嘅故事。
要講就真係著墨嘅位好多,多到睇唔出係反抗故事,不過結局係咁,咁可以正式寫反抗。諗起以前睇過一系列故事,係有個人經歷咗好多事,開始搵一堆人嚟反抗一個組織嘅世界觀,不過無繼續寫
如無意外應該可以
我自己覺得都唔算太敏感? 不過都要傾下先知
應該唔會啦 開放式因為個結局係由而家嘅人寫
唔明點解咁多人唔明
理想絲一直以嚟喺唔同細節位都鋪排咗
唔明嘅話其實你睇返成個故會易明啲

但如果係堅持覺得用第一人稱(阿柒)去描述
嗰個人要佔最多戲份
咁無計 其實咁諗仲唔make sense

同埋其實阿柒同千代唔係無啦啦變無用同路人甲
佢地正正通過信任鏈測試先走到最後
無啦啦衝出嚟嗰班都係一直累積落嚟
通過測試嘅人
講緊故事唔一定要有固定幾個人做主角
角色係用嚟推動返個故事
咁就睇完結局啦
希望故事裡面既佢哋 故事以外既我哋
都可以成功啦

Btw岩岩睇洋子同阿柒攤牌嗰段既時候
咁啱聽歌聽到陳奕迅既「是但求其愛」
配住首歌咁睇心酸到一個點
突然覺得院長為劇情需要而死,既然有幾百個破產者通過考驗,即係當中篩走咗唔少25仔,咁無理由會無提防到阿奸背叛。就算係考驗都無理由用自己條命做代價
因為好似呢段咁講

院長早就預計,在某天他會因為某種原因而被抓進誠信營。
這一點即使能夠避免,也是必然要發生的事。
因為要推翻最無堅不摧的制度,就需要一群最絕望的人。

因為絕望的人一無所懼,包括死亡。

要呢班人最絕望,先會有希望
佢係一早準備好喺適當時候犧牲自己製造呢份「絕望」
我都覺
見大家都話最尾先入主線咁不如當呢個故係前傳/第一季(有啲似與神同行第一季咁)
出續集打主線
加埋理想巴話幾中意呢個世界觀
咁就一次過滿足三個願望啦
可能係因為呢個故嘅雛形係愛情故,所以理想巴想加翻一開始佢構思嘅訊息落去
難得build up咗咁好的世界觀
可以繼續利用發展落去
又話用前傳方式講下洋子成長環境
再一次多謝大家意見先
大家都寫咁長,用心睇晒前文,無論覺得是好是壞都感動

呢幾日將所有留言意見都重新睇多次,稍稍整理好,接落嚟會由頭到尾修訂一次呢個故事,盡量將所有意見都融入落去(盡力咋我都唔知做唔做到效果出嚟

務求等呢個故事以另一狀態面世嘅時候,可以呈現更好嘅一面
是的,如無意外我哋七月見啦

(歡迎大家繼續留意見畀me!!)

想要最新消息 / 得閒睇下短故,可科勞:
MeWe: www.mewe.com/p/waittobewritten
IG: www.instagram.com/waittobewritten
FB: https://www.facebook.com/waittobewritten
好有心期待!
七月希望見到你啦
期待七月睇修訂版
啱啱見到,根本就係呢個故想講嘅核心

網絡滲透降頭術: 如何有效利有目標人物一個過失令佢形象全面崩潰 (all good all bad thinking)
https://lih.kg/2479611

輕輕過嚟擺低封面
實體書會係修繕版+bonus chapter ,其餘同網上內容都唔會有超級大分別,各位有閒錢可以去書展支持下
多謝鍾意呢個故事嘅大家

點子出版 1A-C02

7月18日(日) 7-9pm 我會第一次搞正式簽書會
大家可以過嚟打招呼
好開心終於可以親手比到啲書理想很遠簽
萬事屋入坑真係走唔到架
仲現場聽到 至死不渝至死不渝至死不渝

期待新故 不過慢慢嚟唔洗急
好好睇
啱啱睇完本書
都係同上面爸打一樣睇唔明結局
覺得好多野都解釋唔到
既然一早知道佢個背景
點解仲要俾錢去黑市問
又點解要阿妹扮咁多野⋯⋯⋯

太突然,轉得太快
所以上黎搵下有無咩解說
因為呢一切都係測試嚟 織部可以話係終極底牌嚟
點會咁輕易就透露俾未完成測試嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞