【誠信破產管理局】 一個以誠信評級主宰嘅城市 (結局篇)

326 回覆
194 Like 4 Dislike
洋子
mola mola,大家慢用
對喜歡洋子的各位我只好抱歉了
唔係黑心,只係佢哋嘅關係太多缺口,神仙難救

雖然係咁,
都繼續請大家正皮、留言、推po呀

支持理想巴,可以科勞:
MeWe: www.mewe.com/p/waittobewritten
IG: www.instagram.com/waittobewritten
FB: https://www.facebook.com/waittobewritten

聽日見
推推
關係真係好易不知不覺埋左好多炸彈
或者好容易變左做同腦海中嘅佢一齊 而唔係真實嘅佢
洋子太絕情,兩個人之間誠信值下降,大家都有責任。試探都可以係一種求真,至少主角都係相信洋子
好心up

想佢哋一齊返
又或者只係太清楚對方唔會講真話 所以試探
反而唔相信對方先會直接破口大鬧 認定咗對方係咁 唔聽人解釋
叫得好
呢兩個人嘅關係 真係存在好多問題
唔係一句 唔介意佢係植入晶片就解決哂
雖然我都好想佢地一齊
但咁樣對洋子黎講都唔係好事
我就好似男主角咁 成日都會做啲野去試另一半
我淨係會諗如果佢中咗 就即係對我有所隱瞞同埋欺騙
但係我從來冇諗到原來一開頭我已經唔相信佢

樓豬呢篇野寫得好中呀
其實無論直接問定係試探式兩個做法都係有問題
你話柒頭試你係對你不信任,呢個做法有問題;企係柒頭方面,你一嚟就劈頭問柒頭係咪破產,咄咄逼人迫到佢認為止,都其實冇俾過面佢。你有自尊心佢都有自尊心,你有秘密佢都有秘密的
所以洋子個做法我覺得並不如佢口中講到咁理直氣壯地正確,尤其是洋子本身自己話去美國做嘢係講緊大話
如果調返轉頭,件事係主角喺黑市見到洋子,於是試探佢係咪真係喺美國,咁洋子會點諗呢?
你而家嬲佢試你係咪做雞,但件事本身唔係咁;如果佢試你係咪喺美國呢?咁嘅話的確係你講大話在先喎。
如果係你講大話在先,咁仲會唔會因為主角試出你講大話而覺得佢對你不信任而分手呢?即係「雖然我係講大話,但你用試探方法嚟試我就係你唔啱...」
結果洋子就因為柒頭試佢,唔理呢個係誤會,唔理佢道歉,認定呢個係無法逆轉的裂痕就話分手
訂得婚suppose兩個之間都有翻唔少經歷和感情基礎,如果咁樣就以後唔再見真係好似誇張左少少,變左好似啲普通拍幾個月散拖的情侶,話分就分,即刻block曬所有嘢斷絕來往都面不改容果種咁,完全唔似一對訂婚情侶...

洋子又話佢介意的唔係晶片問題,而係因為柒頭主角試佢
我覺得如果淨係因為呢件唔小唔大的事就咁樣同未婚夫講分手的話洋子做得太過(sor 唔知用咩字形容好)
唯一解釋到就係佢地根本係冇基礎下訂婚,即係唔知頭唔知路,拍耐左拖見幾開心不如就結婚喇果種,結果而家一個浪就足以沖走所有嘢
個故又冇講過佢地拍拖到訂婚的過程,只係得頭同尾,中間空白左,所以唔知到底佢地過程中到底發生過咩事,本身又幾愛對方幾瞭解對方幾包容對方
就算本來100%相信,當洋子話喺D37而出現喺D22一刻,已經合理定打破信任鏈,與其話係試探,實際上係一個查證,做fc好過一上嚟就唔相信。

洋子就好似一個狂整容嘅女人咁,根本主角就係鍾意佢嘅晶片而唔係佢本人,本身都滿口謊言又唔俾主角查證,再者,暫時隱瞞破產都係因為遲鈍晶片而來,到真相揭露反過來惡人先告狀。

扭曲嘅制度下造就扭曲嘅愛情,揭開晶片控制,總算喺結婚前發現雙方嘅本質並唔適合,真係分開好過被婚約綑綁而繼續一齊,甚至怕影響誠信值而唔離婚,兩個唔夾嘅人而被環境迫到一生一世,咁樣反而係另一種不幸。

及時離開,大家都有機會同對的人團圓,計我話,千代咪幾好
洋子自己都係用大話呃左主角, 然後左膠上身大愛撚就得到勁多讀者歡心

佢兩個都係用大話呃住對方, 不過男既唔介意, 女既介意咁

我一路都對洋子提唔起好感, 反而主角team入面個2個女仔仲正路, 有血有肉
有啲唔同意洋子對試探呢種做法嘅態度
問題係柒頭試探呢個行動在於知道洋子由頭到尾都呃佢嘅情況下
憑咩佢覺得直接問洋子會得到結果先?
點知佢會唔會又係呃佢
出於呢種心態下佢試探嘅行為都好合理
最起碼佢冇一面倒咁已經唸住洋子係做雞
仲肯去自行求證fc下
唔係合理化梗試探
但係當自己呃過人九次但係今次冇呃
就屌9人試探唔直接問會唔會太過分
不過咁都引伸出一個問題
如果柒頭日後不停捉住呢一點懷疑洋子去試佢
即係所謂嘅「以前出過一次軌就成世比人懷疑」
咁呢段關係再繼續其實兩個人都辛苦

呢段其實都可以延伸出更多信任、關係嘅思考
作者唸得出都幾犀利
直頭係惡人先告狀
定還是洋子根本都知道主角只係一時接受唔到無咗佢先自我說服話鐘意佢嘅善良
當時間耐咗睇清現實就唔會再咁講
所以長痛不如短痛分咗手先
唔好你個唔得唔好
其實佢哋無論背景定性格都有好多共通點
所以我好似無寫過好嘅結局
見大家討論都有提及到要睇埋兩人感情背景係點,其實我本來都無諗太多,只係當佢哋係一般情侶咁

直到大家講起我諗一諗,都係近似上面嘅說法
無乜太驚天動地嘅經歷,傾向平淡、(打算)細水長流咁嘅一般心路歷程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞