(QP JJ) QP Exam Jun 2021 (2)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
有冇FE 友已經溫緊HKFRS啲example
係咪真係要盡可能睇晒佢
見到好似要present ..
I know that feel
其實個presentation都係好casual
記得開頭簡單自我介紹 / greeting,之後慢慢講就ok
上多幾次就會慣
其實組員幫你諗好晒point, 照讀only, so easy!
到底公會幾時先肯派LP,又話三月中
facilitator 都係想賺下錢攞cpd者
我想問新制MB是否改動好大? 因為想讀舊notes算
同問, 我都諗緊係唔係全部要睇哂, 但係好癲

btw, 有無考FE 嘅 buddies 一齊開group 討論温書??
tg: @Godblessinghk2019
Taky Sir, Platinum course 係咪即係 Edu 同 Rev 同時報??

但我又見到另一個package 係 billy, mark, .... 果個都係package 又 platinum,

請問 package 同 platimum package 有咩分別? 唔識分, thanks thanks!
同問, 想知Dec2020 FED 同 Jun2021 FED 有無重大分別?
早2星期去 FTMS open day 問過 P. Ho 佢話係一樣
唔知係堅定流.....
Thanks thanks Taky Sir

但想請問如果Jun 2021 FEC 係會考HKSA315 (R2019) 嘅話 , 但係佢仲未出最 latest 嘅 LP supplement (理論上佢LP supplement 包嘅範圍先考)

咁其實佢 Jun 2021 FEC 係咪真係會考 HKSA315(R2019) 呢???
明白了, Thanks thanks Taky Sir!
睇K記同C記個webinar都係話只係問嘅嘢程度有變
Syllabus個範圍應該一樣,不過有啲會問深咗,有啲會問少咗
但係本New QP嘅LP好似係重寫 (連chapter都唔同晒),我諗買定第時FE都有用
Taky Sir, 請問你意思話係 Big 4 class 嘅內容係少過 billy, mark 果個 platinum course (Edu, Rev 同讀), 定係講緊 package 班 (其他老師嘅 Edu + Rev) 呢?

請問想知 Big 4 class 會少幾多呢?

Thanks thanks!
但係巴打 New QP 同 current QP 內容應該好唔同喎

就好似taky sir 之前話M13 同 MC 嘅課文內容都差好遠.....

咁睇FE會唔會玩死自己??
會有咩變化? 唔係來來去去都係果啲嘢?
scope of tax, general/ special deduction, ... 答題都係玩4步曲?
新制 MB (M12) 聽樓上好多巴打講左話大改(你可以爬爬文), 唔再考咁多 management accounting 嘢係直接去考更多 corp fin 嘢

所以如果你考M12 嘅話, 舊LP 應該丟得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞