[回帶西] 香港歷史上最勇武抗爭嘅一天,係1118,全城救理大的一天,自己諗清楚係咪因為區選/食黃店搞到冇人上街

428 回覆
1162 Like 32 Dislike
其實有人咁樣諗 未必係5毛放負撚
反而係因為接受唔到今日嘅局面
面將失敗原因歸咎於其他人(eg 「黃絲」)
從而掩蓋自己嘅無力感
有藍絲唔罷
然後令黃絲罷嘅難度大增
加上香港社會結構令黃絲更難罷
但都有好多人罷

咁你想點?
你去睇陳欣兒班南區區議員fb 我唔信巴士公司冇政治安排
push
有啲基本野日日做緊唔洗冇啦啦拎出黎講架
所以點解泛民係叫人去守理大而唔係叫人去攻票站囉。理大死地一黎方便撲殺勇武,又可以造noise最後一刻谷民氣化為選票。根本應該叫停嘅係選舉而唔係抗爭,因為選輸咗不利抗爭,就算選贏咗都無實際作用,一撚早講咗嫁,你睇呢兩年除咗養肥班傻閪黃保長之外仲做咗啲乜出黎?而家仲議席無埋錢又要嘔返出黎,又要patreon籌旗改打國際線啦
抗爭時段被迫搭係完全合理,但喺街頭抗爭都已經冇咗接近半年嘅時間下,有幾多真係真心想盡力而罷搭?
如果個個罷搭又使乜有人咁大風險又用茄汁膠水整個閘機
基本嘢就係日日大把人照拍卡搭黨鐵
一日未死,堅持落去
佢ig post話自己讀緊master好辛苦 記者訪問都話自己讀緊書
宜家del左 俾唔到證據你 除非你入佢屋企影佢張學生證
有香港人係UCL係佢同學 所以先知佢讀邊間

眾籌4千萬 呢樣就係自己計出黎 網上搵佢眾籌既post我諗你自己用計數機加埋就知幾錢
嗰陣有啲泛粉重要出嚟話讓吐露港一條行車線嚟換選舉正常舉行喎
我係咪去左平行宇宙果日救咗幾多人出黎咁巴閉最後咪又係拉尻晒。值得梗係值得,唔慘烈邊谷得起選票,區議會全黃我地贏到開晒巷啦yeah
巴打心水清
你又知事實?
我啲朋友個個都唔撚搭鐵喎
定係你做過調查呀?
仲有就係經濟結構問題 冇人講 得我講

因為政府只會care金融市場 實體死晒都只會wfc
除非有辦法令金融市場癱瘓 例如有幾十年前移民外國嘅精英嘅後代係好勁嘅黑客 又肯做愛國者 願冒被害嘅風險
我相信有咁叻嘅港人後代 但佢地往往對香港認同感唔高 咁就唔駛諗 移民後裔精英愛國者 我一路都等緊 但遲遲未到

唔係我諗唔到仲有咩方法癱瘓金融市場
佢地好叻見到冇得做政棍就進軍飲食界食埋黃店條水
咁你咪繼續用你嘅精神勝利大法嚟覺得大部分人都已經唔再搭黨鐵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞