[回帶西] 香港歷史上最勇武抗爭嘅一天,係1118,全城救理大的一天,自己諗清楚係咪因為區選/食黃店搞到冇人上街

428 回覆
1162 Like 32 Dislike
理大衝突前夕
2019年11月24日區議會即將選舉
黃色經濟圈推行左一段時間,2019年10月10日有感謝日,多區黃店出現人龍
當時有一種聲音係區選之前停一停,唔好令政府有藉口停選舉,唔好令民意反彈
但嗰時喺連登呢種聲音係唔成氣候,仲會俾人屌休息撚,例如呢個post:
過埋今星期勇武手足一定要休息,等過埋區選先好再行動!!
https://lihkg.com/thread/1681018/page/1

選舉前夕,抗爭者係忙緊黎明行動,由11月11日發起
11-13日中大圍城
11-18日連續多天搞早晨行動
冇人等埋區選
當時連登多人推嘅post係街頭示威post,包括理大一定要守嗰個經典post
仲有其他,例如:
守中大是為了吐露港東鐵,守理大是為了紅隧,真正兵家之地
https://lihkg.com/thread/1722953/page/1

11月17日
喺咁樣嘅氣氛下,抗爭情緒高漲,11月17日中午時份,理大警民衝突愈演愈烈,夜晚更唔俾人進出,出現左第一晚救理大
佐敦轉入紅磡嗰個位更加火光四起,成堆家長車喺附近諗住入去

嗰日由晏晝打到18號凌晨4-5點

11月18日
本以為17號已經夠勁,點知18號仲勁,起碼十萬人想入去救
民陣呼籲「多你一個好多」,大家用自己的方法及自己願意承受的舉動,守護理大示威者。
唔同組織叫人去尖沙咀集合
當日放工時段,
已經成條彌敦道都係入理大嘅人

個個嗌住入理大,救手足,就推上去
師奶、OL都幫手碎磚同運燃料

呢個天橋位更係俾狗炸極都唔退

之前放負撚話示威者見到狗就縮,走哂
今晚見到狗係死頂
油麻地仲發生人踩人

最後理大事件中,共拘捕1377人,由理大離開被拘捕的有810人,567人於理大外圍或周邊被拘捕。

11月24日選舉
11月26日已經有和你sing
12月1日毋忘初心大遊行,有至少38萬人參加
12月8日「國際人權日」遊行,民陣指有80萬人參加遊行
12月15日和你Christmas Shop
12月24日平安夜五區和你Sing
12月28日上水和你Shop
1月1日民陣元旦大遊行,民陣指參與遊行的人數超過103萬

我想問下你班放負撚分化撚
香港人有冇唔理理大手足?
香港人有冇因為區選而唔抗爭?
香港人有冇因為食黃店而唔抗爭?
下下喺度屈,你有冇良心?

反而係幾時冇人出黎抗爭呢
係當示威因為肺炎停左
然後大家冷卻
想再起嘅時候,有一班放負撚分化撚喺度單單打打,講咩仲水人送頭? 冇人去架啦,香港人唔值得救
配合政府四圍拉人嚇人
瓦解左示威者唔撚怕個勇氣
見冇人出喇
班放負撚就屈因為食黃店,搞選舉搞到冇人再上街

屈夠未?
熱狗除左識冷嘲熱諷仲識咩
屈夠香港人廢未呀放負撚?
屈夠香港人食黃店買贖罪卷,用廉價方法打飛機未?
屈夠香港人唔可以multi task,一有選舉就唔想上街未?

唔止熱狗
仲有一班連登放負撚樣喺度屈
單單打打
個班係5毛分化撚 一直都打擊軍心 但從來都無人理佢地 理佢地個d 又作和應大家心知佢地係咩人
嗰班五毛 黑警 黎
嗰班撚樣
有人call 行動就串人送頭/水人送頭
冇人行動就話買贖罪卷廉價抗爭

人又係佢,鬼又係佢
等嗰班人入黎
睇下點駁
永不忘記
其實好多都係三毛冷嘲熱諷嚟放負
咪由佢地9叫 你唔會同動物園d猩猩鬥大聲嫁嗎
唔好畀人篡改歷史
明明大家都好勇
屈到有選舉就唔抗爭了,食黃店算了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞