〈SHINee討論區〉(5) 唔好打俾我呀!Don7t call me!

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
佢地今日喺vlive好興奮
Live 李泰民鋼琴solo真係
老實講都真係好有無力感
成日都check住個ranking
好想俾到一位佢地
想同人呻又冇sw fd
唉 明明當初都係fd帶我入黎 但佢地就唔係轉咗去其他團 就係消失咗
見到呢到有咁多人都算係安慰d
以後有咩想share上嚟講 呢到可以搵到好多閃飯
一齊支持佢哋Cb 唔會覺得孤獨!
EXCLUSIVE TEASER4

2月28號播
好多嘢睇呀好開心

https://youtu.be/Ye4zBfEZ7b4
條片正撚到
淨係teaser已經咁正
啲野多到完全睇唔切呀
淨係vlive都未追完
樓主hi

今次嘅歌都偏向復古
有種「真係大個仔」嘅感覺
次次都話以更成熟嘅形象回歸
但係少年感仲好重 不過唔係死𡃁仔嗰種
今次用hip-hop係一個好嘗試
至少喺成績上嚟睇係成功
閃主打試dark side唔係第一次
不過今次係比較成功嘅一次
(Why so serious都係dark side風格
個人覺得成隻碟嘅成功大於主打
side track好出色 如果orgel Evil)
solo嘅泰民有試過
以討論度同迴響嚟講都幾成功
如果成績可以更好就錦上添花

我鍾意佢哋各有特色得嚟
夾埋一齊又可以好和諧融入到團體裡面
今次除咗主打 side track都好俾心機做
(唔知係咪因為有泰民瘋狂劇透
反而同我打咗底 大概知啲歌係點 容易啲入口
不過聽電話錄音嗰陣冇話特別鍾意邊首
聽哂成隻碟之後至知最鍾意邊首
1)Body Rhythm
以前聽泰民唱Despacito
仲有SJ嘅Lo Siento
(我好鍾意哩首歌 尤其是女聲Leslie Grace)
已經好想佢哋試吓拉丁風格嘅歌
點知今次就有nice try
一路聽一路好想跳舞
(只係想 唔想變咗跳鈣質舞)

2)Heart Attack
依次序嚟睇會係第二主打?
有啲7-80年代嘅歌嘅感覺 好cyber
當時係科幻題材電影大量冒起嘅年代
其實同fake reality幾夾
好想知之後會唔會連返去fake reality
唔知大家聽heart attack嗰陣有諗起married to the music?
chorus尾音「噠噠噠」令我諗起MTTM

3)Code
都係鍾意閃唱快歌 聽到好爽皮
所以打敗咗kind升咗做第三首
我好鍾意哩種會帶我去無邊宇宙嘅歌
(key嘅forever yours
閃嘅Hitchhiking都有哩種感覺
尤其是chorus
次次聽都覺得喺無重狀態下同閃閃一齊飛緊咁
當年highlight公布嗰陣我一度以為係主打
好鍾意佢哋輕聲加高音穿插嘅配撘
間奏嘅sound effect都係好cyber

希望今次嘅成功
會令更加多人聽返閃 同埋佢哋solo嘅歌
或者有人係相反 因為solo而留意今次閃cb
好少人可以carry到咁多種音樂風格同題材
而且作曲都經得起時間考驗
過咗十年仲會有人提replay
仲會有人用表演sherlock view
出道十幾年仲可以 或者可以話肯突破自己嘅團
一啲都唔容易同好難得
有人會希望佢哋出返Sherlock view哩類經典嘅作品
食老本或者都夠食
至少佢哋本身有自己固定fanbase
不過既然都出咗道咁耐
又沉寂咗一段時間
放手一搏或者仲可以突圍
只可以講佢哋好有膽識同努力
哩個亦都係我會鍾意佢哋咁多年嘅原因
d鏡頭剪接仲好過今日個stage(甚至好過mv d跳舞shot)
好正笑死我 加埋好多陳年回憶
似中年行山客😂
Shinee唔少路人飯我覺得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞