〈SHINee討論區〉(5) 唔好打俾我呀!Don7t call me!

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
我都覺!好exo feel
不過Don’t call me我反而幾like
希望sm會岀多個fake reality version啦
我都好鍾意fake reality嘅style 唔知算唔算叫超現實主義 如果有多啲個場景嘅片睇就好,好藝術好正
民仔劇透咗仲有新野出㗎
我笑到痴線,頭嗰幾下勁似
我好同意呀所以我唔會話首歌唔似閃,只係初頭聽覺得唔係我嘅style,啫係例如get it咁會第一下覺得唔係自己嘅口味啫
你話暗唔暗黑又好似唔關事
evil同nightmare個時一聽就勁鍾意
反而勁鍾意佢哋暗黑
其實我覺得Fake reality好有美國科幻cult片feel
但成個concept真係好好睇 今次album整到雜誌咁 好啱fake reality
唔知佢哋遲啲會唔會分享下 點解會分real同fake reality
其實咁耐無一首閃嘅係會唔鍾意(sperm個啲就真係講得出係唔鍾意
只係喜愛程度嘅大小啫
又劇透
團寵到班哥哥都冇佢符
Me2
到而家一次都冇聽過Superm d歌
硬係覺得係sm夾硬想捧紅nct先搞既
做左shawol 10年
今日睇到音源成績開左個咁好既頭真係好開心
主打歌由認哥睇到chorus已經愈聽愈上癮
同埋二代團仲要跳到咁激真係respect
第一次聽到DCM覺得好唔閃style, 印象中第一次走暗黑路線
首歌同想像中既style好大差別, 但一方面又覺得揀做主打好適合
一嚟閃不嬲唔規限音樂風格, 二嚟隔成2年幾先合體, DCM的確好有冲擊力
而且成首歌都係好高音, 果然係SHINee

講返MV 其實有啲驚訝會無fake reality既場景同衫
我expect係會不停喺fake同reality既景穿插, 點知無
同埋場景唔多, 亦無行劇情路線, 比較偏向似performance ver.
雖然係有美中不足, 但4個既舞同表現都carry到成個mv

另外今次成個MV入面, Key係最吸引到我
一開頭段舞+rap+造型+佢把好獨特既聲真係好絕
仲有後part既鋼琴聲, 然後4個好似get the treasure咁一齊圍住跳
最後温民既和音高音, 呢幾點我都好中意

最後想講, 雖然其他8首都好聽
但我真係好鐘意Body rhythm!!
當時phone call活動一聽就好鍾意, 每次聽都不自覺跟住郁
如果有打歌舞台我死而無憾
辛苦蛋堡絲接咗第5
我會努力整合返第6俾大家

Btw 全專我都好好好好鐘意!!!
但第一次聽don’t call me個陣覺得好exo
轉場報到
press con個陣key有講過,今次佢地係想話比大家知「他們還在」所以我覺得呢個震撼彈選曲係非常正確,真心既...其實比著同專既其他歌做主打,都一定冇大發得咁犀利
同埋我09年開始追閃,講真佢地邊度有風格可言不斷突破自己先係真正既佢地 如果話首歌係xxx團風格,就證明左個啲團先係被曲風規限,的確我認哥第一次聽都有其他團既感覺,但睇埋個mv望住佢地既感覺就如09年入坑個初心,真係有種「他們還在」既感慨所以,佢地就係佢地,揀咩主打都一定係閃耀的
同埋今次公司既宣傳都真係算係咁,佢地幾個又好給力日日開vlive,勤力玩bubble所以一開波個成績咁好,希望閃飯繼續撐住令佢地橫掃一位然後年尾拎返啲獎好想重回2013年個陣既感覺
今次嘅style 又係令人Wow咗吓
反而我開心佢哋試吓唔同風格
唔會一直停留係以前嘅年代
有種即使係二代團
但係都可以carry 到四(定係已經到五)代團嘅曲風
再加上佢哋幾個一齊嘅化學反應
令到成件事好 SHINee

Kiss kiss好正 今朝成朝loop緊
https://twitter.com/SHINeemusic_525/status/1364047971466240003?s=19

實時

melon 4位 (🔺️2)
genie 4位 (🔻1)
bugs 1位 (-)
flo 13位 (🔺️1)

守得幾耐得幾耐
https://twitter.com/SHINeemusic_525/status/1364048105402949632?s=19

韓國時間1200

melon 24 Hits (新制) 29位 (🔺️5)

慢慢爬緊上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞