🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
唔係話針對幾多十後
連登d小學雞多到
世上所有嘅禮儀係戇鳩
世上所有嘅禮儀係戇鳩

又前又後好撚on9
乜有啲咁既禮儀咩?
坐定左就唔好亂郁啦
屌,知道自己最後落,好心就一早坐司機隔離啦,唔洗人教丫嘛,btw,樓主既然人地一早坐左後面,咁落車轉位依個行為又怪怪地嘅,下次同佢地講翻最後落嘅坐隔離咪算囖
利申:每次搭順風車嘅時候都會問下邊個最後落先決定坐咩位

乜唔係fd/親人/大老細先坐司機隔離既咩
真心求問,如果本身坐後座,全車剩番你一個,但車程可能5至10分鐘,都應該即時坐番上前?

又或者,全車坐滿左,坐車頭ge落左先,咁坐車後ge要唔要即刻補番位?

其實臨上車 已經會大約諗好 邊個最last落車啦。
咁最last落車果個咪會坐車頭囉。
自己醒目咖碼,下下落番車 好岸尻

乜你覺得個90後有得揀咩位坐咩
坐親人地車通常都係fd先坐司機位隔離
學術台
呢個post 又學到野
屌,知道自己最後落,好心就一早坐司機隔離啦,唔洗人教丫嘛,btw,樓主既然人地一早坐左後面,咁落車轉位依個行為又怪怪地嘅,下次同佢地講翻最後落嘅坐隔離咪算囖
利申:每次搭順風車嘅時候都會問下邊個最後落先決定坐咩位

乜唔係fd/親人/大老細先坐司機隔離既咩

大老世係坐後面嘅
司機隔離位最易死
坐定左換位咪重奇怪 如果2條友佢直接坐後座就話啫
呢啲禮儀真係要屋企有車/坐開車/有長輩教先會識

人地唔識你咪當傾計咁教下佢 嬲嬲豬上黎開post屌鳩佢都冇用架

自己坐順風車都會下意識坐副駕

同埋有時坐車人地問你邊到落都盡量就下人

唔好要人兜入山卡拉位/唔順路都要兜你到屋企樓下先落

呢啲坐車禮儀出發點都係唔好令人有bad feeling/為他人帶來不便姐

果班自己唔知就覺得無問題既人真係

利申:90後 有渣車
咁多負評
咁多負評

刺中死穴
事實真係好冇禮貌
十分鐘車程都要啦

咁佢唔識咪教佢囉 而唔係趕人落車 邊個一開始就識

咁兜你都唔係老馮啫,唔想再做司機咪叫你落車囉

屌你 係樓主主動兜埋人 你唔撚想車 咪咪撚邀請人上車囉

兜你係禮貌 你上得車就要俾翻個禮貌
坐人車要坐前面都要人教 一係你就弱智 一係你就冇腦
你呢啲典型90後垃圾諗法

伸脷90後
無家教...
不過窮鬼就唔好怪佢地...
引咗一大推
樓主好波
得返你自己同個好心車埋你返屋企既朋友
你係未應該大家吹下水 閒談下?
而唔係坐係後面好似老細咁款自閉禁電話下?
如果你同人唔熟 又唔知講乜好
好心你唔好貪小便宜 推左人唔洗車你
小小尊重都冇 仲要個個係到問有咩問題
屌你老母
事實真係好冇禮貌
十分鐘車程都要啦

咁你一開始就咪撚車人啦
態度是原罪,其他真係冇得講
事實真係好冇禮貌
十分鐘車程都要啦

屌你 係樓主主動兜埋人 你唔撚想車 咪咪撚邀請人上車囉

兜你係禮貌 你上得車就要俾翻個禮貌
坐人車要坐前面都要人教 一係你就弱智 一係你就冇腦
你呢啲典型90後垃圾諗法

伸脷90後

咁我想問你 你點得知呢個文化?
與生俱來?
定係受左聖靈感動?
有一日係無啦啦知道我坐人車就要坐車頭
仲有果陣係要走左二個同事 要 停車同轉位
比著有common sense 既 會唔會諗到會煩到個車主 要停係則邊比你轉位?
樓主咁撚委屈兜完人 發脾氣叫人落車又好有禮貌?
做大既講二句 叫人下次唔好 好撚難?
你呢d 典型垃圾九十後諗法啦

利申九十後

少少人情世故都唔識 乜都要人教冇獨立思想仲唔係弱智
你想轉位車主怕麻煩話唔洗 同 你冇諗過轉位 係兩件事黎
兜你係人情 叫你落車同樣係道理
禮儀唔批判得架?
唔認同得唔得?
我話係抱殘守缺毫無意義得唔得?
咁撚多負評
笑撚死
比負評既幾多係無車牌/無坐過人車
假膠
坐開屋企司機開果架,唔好意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞