🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
神推山本彩加
唔知邊度睇過,副座係留比老婆女朋友坐
曾經跟老闆出event,佢叫我坐副座,我話老婆位黎唔太好,之後佢堅持亦講番原因俾我聽(樓主個司機論) 個陣先第一次知呢個"規矩"
聽完我都無計照坐番副座,但都係感覺尷尬,尤其當時已經俾佢老婆(老闆娘)向公司針對緊
同埋其實坐前定坐後,你都係司機黎嫁啦,你係揸車個個嘛,咁人地坐邊有咩關係呢

利申:90後
食屎啦
扮撚哂野
講笑提一句話一齊坐親密d咪得囉

利申:80後有揸車
見到成班on9死撐坐後面無問題就真係覺得連登已死
後生嘅、啱啱出黎做野都係坐屋企人車多
唔知唔緊要
不過就唔好笑9人老餅
出黎撈有d潛規則唔係你老子不可一世改變到
以前中學操中文卷,有份係講坐副架係禮貌黎
好多新會然
是咪搭lift都有禮儀, 要保持每個人之間既距離要均等?
其實我諗好多車主嬲嘅只係啲人無禮貌姐
講真 大可以唔車你 但你上得人架車 基本禮貌一定要有
真係前座落左車 你問一句洗唔洗坐上黎
司機條氣一定順好多
你嫌麻煩大可以唔上車架

利申:90後 有揸車 但身邊好多朋友都唔識呢啲禮儀
好多新會然

柒到唔敢睇
其實你係針對佢先有咁既唸法姐。
如果換轉係靚女同事仲會咁唸?

說出個重點來

記得作者一上車就去後座 俾老師問佢 老闆去邊到之類
令到作者好尷尬
成篇文剩係記得呢個畫面

記得作者一上車就去後座 俾老師問佢 老闆去邊到之類
令到作者好尷尬
成篇文剩係記得呢個畫面

是咪其中有一個point 係切忌「繞」二郎腿
屌你老母收皮啦樓主
第一次留言就係要留比你個垃圾撚屌撚醒下你
你係care呢D野就咪撚咁威主動車人返屋企,又要威車人又要care呢D所謂嘅禮儀你真係on99

講到禮儀你究竟訓撚醒未呀on9仔
如果人地真係要你車佢而佢唔識,咁你都可以提下佢,而唔係一黎趕9人落車囉on99 你咁撚威應承左人車人返屋企而家dum低人咁樣又幾撚有禮儀得去邊呀垃圾 再加上但而家係人地有要求你車佢地咩?係你懶係威有車去車人咋傻閪,而且人地又未必成日比人車,撚知咩on99!! 提下會死嘅?人一出出世就識1 + 1 嘅?收皮啦樓主

利申:為90後爭返少少氣嘅90後新會然
[quote]屌你老母收皮啦樓主
第一次留言就係要留比你個垃圾撚屌撚醒下你
你係care呢D野就咪撚咁威主動車人返屋企,又要威車人又要care呢D所謂嘅禮儀你真係on99

講到禮儀你究竟訓撚醒未呀on9仔
如果人地真係要你車佢而佢唔識,咁你都可以提下佢,而唔係一黎趕9人落車囉on99 你咁撚威應承左人車人返屋企而家dum低人咁樣又幾撚有禮儀得去邊呀垃圾 再加上而家係人地有要求你車佢地咩?係你懶係威有車去車人咋傻閪,而且人地又未必成日比人車,撚知咩on99!! 提下會死嘅?人一出世就識1 + 1 嘅?收皮啦樓主

利申:為90後爭返少少氣嘅90後新會然
「本身坐開後座,唔通定低車再坐返上前?」

根本你有朋友落車果刻已經係停左車,呢個時候你應該自己醒水落埋車上前補位囉

所以有d人話「要特登停車」係唔成立。
有無90後version??
神推山本彩加

有咩人就有咩飯
呢類坐車文化真係好見仁見智
本身呢個禮儀目的係要對揸車條友以表尊重
本身其實冇問題
但你又點知佢咁樣係唔尊重?
咁樣落車坐前座,哂嘅係時間,人力
嚴格上呢講都係尊重你時間嘅行為

呢樣文化本身冇問題,但問題係要係唔同情況下變通
本身其實冇問題

點解唔一開始就坐前座?
本身其實冇問題

點解唔一開始就坐前座?

所以醒水嘅就夾定最後落車嗰個坐前面
最早落就坐近路邊嗰面
未試過坐fd 車會主動坐後面

係人都知坐後面好無禮貌, 唔係幾多十後問題, 呢個常識

利申屋企人無車

frd點撚同上司呢仲要係一個睇唔順歧視你90後既上司
基本禮貌都唔識 學咩人搭車

叫到唔撚上係咪仲有禮貌
見到成班on9死撐坐後面無問題就真係覺得連登已死

邊撚隻眼見到呀你係話唔撚知呢個習慣又睇唔過眼條友小氣趕人落車
「本身坐開後座,唔通定低車再坐返上前?」

根本你有朋友落車果刻已經係停左車,呢個時候你應該自己醒水落埋車上前補位囉

所以有d人話「要特登停車」係唔成立。

講撚極都唔明都講明由細唔識仲點會醒水到專登打開車門上去補位呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞