🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
大把人揸車個副駕位只比老婆、女朋友或屋企人坐 依啲只係睇你既個人想法姐

你肯定係大把人?
今期真心膠當造?樓主訓醒見到咁豐收會唔會笑到見牙唔見眼
成2 3頁得幾個唔係真心

連登真係多左好多新人
90後都老啦 不過轉屌00後啦
記得有一次幫人補完習家長好心車我,我好習慣地坐咗後排,一上車就醒起之前睇書睇過呢個禮儀
我坐過好多次人地架車, 都唔知有啲咁既禮儀...
其實人地唔知又唔係特登, 洗乜咁嬲
咁計較唔好車人啦

利申:80後
懶有禮儀
樓豬做開司機定咩

利申 90後
下咁點解一定要坐留前先叫尊重你

坐後有咩問題
坐後就叫唔尊重 無禮貌 乜邏輯黎架
又月經
不過比着我都會趕鳩佢落車
申利90後
我未坐開車嘅時候都唔識
以前純粹覺得陪fd
兩個人都坐後面
近幾年經常坐人車
先知道呢個禮儀
唔坐開車/揸開車真係未必知
哈哈樓主唔好嬲

正常屋企人應該會教
我返學都有老師教過呢樣野
痴撚線依度有幾多係真心
仲有大量小學雞
個人覺得得返2個就點都要坐返司機位隔離
無論本身有幾多人都好

咁...得返一個傷殘行動不便既人
都要坐返前?

唔該落車幫我車尾箱拎支杖, 車仔

再搬我果去你隔離

再幫我收返架車
無論本身有幾多人都好

都要坐返前?

再搬我果去你隔離

再幫我收返架車

這個世界上的任何意見,只要推向極端,就一定會變得不合理。但這並不等於有效反駁。
我說女生應避免獨自夜行,就會有人問是否應該廿四小時留在家裏。
我說女生應避免衣著太暴露,就會有人問是否應該戴頭巾。
如果我說吃飯別吃太飽,也許有人會問是否應該餓死。
如果我說人應避免打風時觀浪,也許有人會問是否應該搬到沙漠居住。
要反駁別人,可否反駁得有理有節一點?
其實90後有幾多機會坐人車呢?
唔知都唔出奇吖,不知者不罪喎。
就算係有坐過,fd既話又未必注重呢d禮儀,唔熟既話又好似樓主咁懶係野用借口趕人落車,咁點學到所謂禮儀呢?
反而覺得係樓主做得唔好囉,一d長輩或者前輩既風範都無,都係小學雞一個,一味怪人又唔諗下人地會唔會係真唔知。
揸到頭D咁“憤”到佢叫落車
到底係玩新會然定係認真post
不知者不罪,完
坐後就叫唔尊重 無禮貌 乜邏輯黎架

真係一種禮儀,文化嚟 唔好咁衝動

當你係司機,你下下講野搞到自己好似的士狗咁,你都唔高興啦

好簡單,你同人食飯 ,都唔會坐對角/叫佢坐去後面果排

不過就唔係個個90後都咁既,起碼我有一堆fd都知呢d係基本野

見下世面啦,咁多位毒撚

agree
無論本身有幾多人都好

都要坐返前?

再搬我果去你隔離

再幫我收返架車

這個世界上的任何意見,只要推向極端,就一定會變得不合理。但這並不等於有效反駁。
我說女生應避免獨自夜行,就會有人問是否應該廿四小時留在家裏。
我說女生應避免衣著太暴露,就會有人問是否應該戴頭巾。
如果我說吃飯別吃太飽,也許有人會問是否應該餓死。
如果我說人應避免打風時觀浪,也許有人會問是否應該搬到沙漠居住。
要反駁別人,可否反駁得有理有節一點?

ching講得好
條友仲要覺得自己好有point咁
我唔明人地唔明白點解你唔可以解釋下 好花你時間? 你叫得90後姐係佢可能出黎做野冇幾耐 而且你地仲要係同事 點解咁都唔可以教下佢 而且你地又唔係熟 你又要主動車人 人地當你係司機又有咩問題 ?如果你真係想同佢變熟既話 叫佢坐上前面同教佢唔係一個可以好好同佢傾計既一個機會咩? 睇左你成篇野 你一尾只係諗佢有幾差 我唔見得你有諗過你可能都有問題 我而家就話比你聽其實你既脾氣都好有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞