🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
話說今晚有個舊同事返黎聚舊

原本都無諗住請果個 90 後去

不過廢時個個同事都去個 90 後咁可憐無得去

唯有勉為其難咁叫埋佢去

見佢成晚傻更更咁坐係度唔知做乜

不過呢個都唔係重點

散水之後難得我有渣車

反正又順路咪兜埋幾個同事一齊走

係葵芳葵興放低咗兩個葵興又放低一個

就淨返果個住上葵涌既 90 後

我望咗幾次後面

個 90 後仲戇居居咁坐係後面篤電話

睇見個 90 後好似當無事發生咁

完全唔知自己做錯啲咩

嬲到我即刻渣架車入油站然後同個 90 後講:

「我突然有啲急事要過荃灣,你唔介意自己搭車架可」

跟手就趕果個 90 後落車然後即刻比油走人

連基本既禮貌都唔識

真係唔好怪我地要標籤果班 90 後 😤

笑了,又屈鳩90後,係咪即係80後70後都一撚定識?

利申90後,唔知呢個so-called禮儀但會坐車頭,因爲鍾意望車頭風景
其實成件事concept好簡單
就係你坐係後面而副駕無人坐,
會令揸車果位覺得好似做左人地司機 老馮接送咁
唔關車程幾耐 你係人地落車既時候跟住落 坐返去前面 有幾難
依個係表達你對人地既尊重
禮多人不怪 唔明點解咁多人會覺得依個禮儀唔合理

利申 90後 坐車禮儀無人教 自己觀察返黎

Concept再簡單你都要接觸過下先會明,唔通我未搭過順風車唔識又係原罪咩
如果係全車坐滿 其他人落哂車得返你一個 就算路程幾近 都應該補位 因為係對司機一個尊重 就好似係禮貌上講一聲唔該一樣

有巴打無揸開車可能唔明白 如果有人讓坐比你 你都應該講一聲唔該既道理一樣 除非你比錢當人係司機 如果唔係車主嬲都係好正當

利申: 有揸車 90後
冇揸開車,又冇屋企人揸非搵食車,其實又真係唔會識
我自己都係冇揸車ge人,唔係老豆以前有揸車,我都唔會識
呢D其實真係尊重返朋友的基本禮貌黎
除非朋友出聲話唔洗
否則就算係我同我老婆兩個人本身坐緊共同朋友架車後面
去到前面人落左車我都一定會問
其實我想知呢個禮貌係香港定世界通用?

歐洲唔知
但 美國 加拿大都有呢個文化
好撚簡單
最後落車條友坐車頭
潮文?好似有啲熟口面
自己揸開車 通常男性朋友會自動波坐前面 女性朋友都係繳請佢坐後面 費事女朋友叫跪玻璃
成班做乜鳩
掉轉講,你自己都一開始就話人90後乜乜乜,會唔會係你本身對佢都唔係好friendly人哋就算上前都尷尬呀,你又唔同佢傾計佢咪玩電話囉
如果因為一直坐後座,冇特登上前補位
不過係後座有一直傾下計,而唔係坐係到禁電話呢?
咁樣又接唔接受到?
未試過坐fd 車會主動坐後面

係人都知坐後面好無禮貌, 唔係幾多十後問題, 呢個常識

利申屋企人無車
垃圾揸車文化
如果因為一直坐後座,冇特登上前補位
不過係後座有一直傾下計,而唔係坐係到禁電話呢?
咁樣又接唔接受到?

嘩要"特登"坐上去真係辛苦晒喎
揸車果個就奉旨嘅, 唔係"特登 載埋你嘅
點解渣車o既人都咁小器,又玻璃心
今日你幫人,第日人幫你,少少嘢咁都斤斤計較,
尤其係只係前座落車先,就要本身坐得好地地都要補位,其實根本已經唔當人係 fd
基本禮貌都唔識 學咩人搭車
我都係出黎做野坐啊頭車,佢教我我先知依d禮儀
女仔搭男性朋友車, 男性朋友中途會接女友上車
咁應該坐前面之後接到女友就坐後面, 定最初直接坐後面
90後唔係重點
重點係

窮撚無坐過私家車
樓主好波
樓主講得啱啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞