🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
咁如果間車坐三個乘客
坐司機格離個乘客早落車
後座果兩個其中一個係咪要補坐上前
身為90後有揸車既我都想講句
坐上黎好難為你定點
試過叫個fd坐上黎 佢問我點解 我好聲好氣講 禮貌黎
佢就 哦 之後坐上黎
然後每次我車親佢同班fd 佢就會話
我坐前面啦 無人同佢坐會唔開心同嬲嫁
雖然好熟 但硬係好討厭呢句

呢啲唔洗旨意有下次上我車
成2 3頁得幾個唔係真心

連登真係多左好多新人

新會然
咁如果間車坐三個乘客
坐司機格離個乘客早落車

好似爭櫈仔咁,好on9
我覺得得2 個情況要坐前面
1. 本身計埋司機得2個人
2. 走剩最後1個乘客,咁禮貌上坐返前面
派粒膠先
原來吉腦黎 mark低先
樓主其實可以提一提佢唔洗趕人落車既
睇返前面原來咁多人唔識
我係以前上過日文堂學既
係日本甚至每1個位都有佢既意思,唔可以隨便坐
唔識既未入黎學野囉
唔係下下懶係串咁,點解唔得啊,多鳩餘
呢個係禮貌,你入屋會唔會唔叫人啊
呢架係人地既車你坐左落去就唔該你做返應有既禮儀
除非你大肚/身體不便姐
唔識唔緊要,但而家知道左咪遵循返囉
都唔知成班係度駁乜

利申90後
做乜鬼啫
引晒堆真心
真心求問,如果本身坐後座,全車剩番你一個,但車程可能5至10分鐘,都應該即時坐番上前?

又或者,全車坐滿左,坐車頭ge落左先,咁坐車後ge要唔要即刻補番位?

其實臨上車 已經會大約諗好 邊個最last落車啦。
咁最last落車果個咪會坐車頭囉。
自己醒目咖碼,下下落番車 好岸尻
其實似唔似做司機有乜所謂 大方啲啦
你諗住自己係你咪係囉
呢種禮儀你唔教訓遲早有人幫佢
好多新會員
你老豆老母老師會教你呢啲禮儀嫁咩

睇你咩老豆老母啦
我就屋企有教既自細坐私家車大
中學都有老師講過呢樣野
我唔理你潮唔潮文,即管講下道理

唔係個個都坐開人車嘅
屋企冇揸車,剛剛出黎做野第一次坐你車咪咩都唔識囉
我返工第一次坐經理車都係咁,不過個經理冇屌我,好聲好氣咁同我講:「你諗下,我係你同事唔係你的士司機嘛,你坐後面咪成個老闆款咁囉?呢d人情世故我再慢慢教你啦!」
唉,呢個世代好人難尋

事實真係好冇禮貌
十分鐘車程都要啦
一 d 問題都冇

你幾大?
定係你未揸過車?
咁如果間車坐三個乘客
坐司機格離個乘客早落車

係 禮貌黎
唔理係咪回帶
點解有人屌鳩樓主?
樓主講緊事實 的確兩個人個陣要坐車頭
唔係規矩 係文化黎
如果你之前坐後面 記得以後坐返前面啦
利申 司機
On9仔樓主,本身坐後排唔通特登坐返上前呀?你坐坐左個屎忽?
利申:我渣左10幾年車

如果樓主話唔洗咪得
正常乘客主動坐返上車頭
你係揸左十幾年車 但你好撚冇家教
呢啲似係social norm 冇人會教你
即係好似你屙尿咁
入面有十個尿兜 有條友用緊其中一個
你唔會專登用佢隔離嗰個 因為冇禮貌
好多新會員唔係問題
最大問題佢地唔知呢個係問題

如果得一個人既話坐車頭好正常
但係如果架車滿左,我坐係後坐,前面有人先落左車
咁都要補位
真心唔知喎

問個司機話 :不如我坐上黎
跟個司機意願啦之後
因為你唔係搭緊的士
用錯量詞
係隻
59分
你應該教佢 而唔係趕走左佢 之後再上黎講 有乜為

佢係為左上黎講所以唔教佢同趕走佢
其實有好多90後都無揸車或者坐人車習慣,老實講初頭我都係為前坐係要好熟(屋企人,女朋友)先坐得,一般同事果啲要坐返後面,有一定距離。當然呢個係我自己小小誤解,因為我無人灌輸呢啲禮儀比我。
同樣意思,就好似你平時唔打開籃球,可能你連行三步係走步都唔知一樣。
所以有時就算係一啲好小既禮儀/知識都要慢慢學的,樓主下次講返比佢知就可以了。雖然樓主應該係假膠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞