🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
當你啲fd你的士佬咩 基本禮貌嚟嫁好冇
細個呀爸有教先知
如果岩岩出黎做野、入世未深果啲
我諗應該可以包容同埋教下囉

利申:96年
恃老賣老先兆
一 d 問題都冇
幾耐之前
身為90後有揸車既我都想講句
坐上黎好難為你定點
試過叫個fd坐上黎 佢問我點解 我好聲好氣講 禮貌黎
佢就 哦 之後坐上黎
然後每次我車親佢同班fd 佢就會話
我坐前面啦 無人同佢坐會唔開心同嬲嫁
雖然好熟 但硬係好討厭呢句
我以前都唔識 有老一輩提起我先知

利申 90後 有揸車 真心唔mind 我比較mind佢上落車唔好hi花車門
咁當然女朋友會想佢坐副駕

利申 90後 有揸車 真心唔mind 我比較mind佢上落車唔好hi花車門

補充返 之前係台灣讀書坐的士坐咗司機隔離 佢仲同我傾得好開心
後尾諗返我一開前門佢係有啲驚訝
宜家啲(90後/00後/80後/廢青/廢中/廢老/港女/毒撚/自行標籤填充)
我覺得呢個禮貌好奇怪,明明大家就唔熟,你老尾你坐上嚟托咩
乜撚野禮貌黎
意義係邊?
作用係邊?

補充返 之前係台灣讀書坐的士坐咗司機隔離 佢仲同我傾得好開心
後尾諗返我一開前門佢係有啲驚訝

我搭的士都鍾意坐前面
因為對腳可以申直啲,同埋前面睇風景清楚啲
唔係好明點解要坐上前
連登平均年齡真係冇18歲
其實實係家教黎 唔只係什麼禮貌 如果係背後比人唱就唔好啦
屋企人以前開鋪頭 自己揸車都唔知呢樣嘢
人到中年識左啲大陸老闆 先知要咁
如果你當你個fd係你ge司機咁你就繼續坐後面la
同的士ㄧ九樣
其實實係家教黎 唔只係什麼禮貌 如果係背後比人唱就唔好啦

咪係
上面班人係咁質疑 做乜撚
有幾難明啊 係一時唔肯接受咋嘛
係咪要問埋
點解要對人打招呼
點解食嘢唔好出聲
點解飲茶要輕輕敲枱面
一件事就講到啲90後都係咁 乜撚嘢事
依加啲廢中郁啲就上黎開po標籤人
大把人揸車個副駕位只比老婆、女朋友或屋企人坐 依啲只係睇你既個人想法姐
其實邊個提出坐前面係禮貌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞