🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
但兩個男人一齊坐車頭睇落好gay
咁撚多負評
笑撚死
比負評既幾多係無車牌/無坐過人車

知你成撚日坐人架車啦

窮撚咪成日癡人車坐
懶係見過世面
然後用啲老屎忽口吻同人分享自己癡車坐嘅經驗

sorry成日癡人車坐
咁普通既禮貌都要質疑?
呢度太多小學雞
你唔坐上前面即係當人司機 但人地只係好心車埋你
ching ho ball
咁你未同返工果d 老seafood 一樣 見新人做錯野 唔會同人講錯咩 就一味黑面 講佢是非
有時都要講下人地錯咩 如果真係唔想車人 你就一早講定
我係00後都唔識
玻璃心 小小野都咁介意
禮教呢d野真係害死人
坐後面=無禮貌都唔知咩logic
咁坐uber 要坐前面定後面?
前面冇9頁都有8頁新會員
事實真係好冇禮貌
十分鐘車程都要啦

咁佢唔識咪教佢囉 而唔係趕人落車 邊個一開始就識

咁兜你都唔係老馮啫,唔想再做司機咪叫你落車囉

屌你 係樓主主動兜埋人 你唔撚想車 咪咪撚邀請人上車囉

兜你係禮貌 你上得車就要俾翻個禮貌
坐人車要坐前面都要人教 一係你就弱智 一係你就冇腦
你呢啲典型90後垃圾諗法

伸脷90後

咁我想問你 你點得知呢個文化?
與生俱來?
定係受左聖靈感動?
有一日係無啦啦知道我坐人車就要坐車頭
仲有果陣係要走左二個同事 要 停車同轉位
比著有common sense 既 會唔會諗到會煩到個車主 要停係則邊比你轉位?
樓主咁撚委屈兜完人 發脾氣叫人落車又好有禮貌?
做大既講二句 叫人下次唔好 好撚難?
你呢d 典型垃圾九十後諗法啦

利申九十後

我就屋企人由細就有教既
可以大家家庭環境有別啦
坐開屋企司機開果架,唔好意思

如果坐開屋企司機應該更清楚禮儀既野
除非你屋企除左錢但全家人一啲教養都無啦
係呀講緊你老豆老母無教養呀
後輩最忌無禮貌
前輩最忌無氣量
依篇潮文咁耐都仲有人睇過
真係多小學雞,唔坐副駕唔等於無禮貌仲話唔知咩禮貌未聽過都講得出,你未聽過唔代表無。即係你生日人地送禮物俾你正常有禮貌都講聲多謝,你唔會話因為自己係壽星公所以奉旨要人地送禮物俾你,呢個係正常禮貌。你話屋企無車未坐過人車,唔識呢啲所謂禮貌,你可以學可以問可以話唔識,不過唔好大大聲話唔知呢啲咩禮貌嚟,令人感覺好無知。好似車剩你一個,就算得返五分鐘車程,你咪問聲洗唔洗坐前面,人地話唔洗係一回事,你問都唔問做大爺咩都唔理繼續坐後面當自己乘客係另一回事。

連登有咁多人話俾大家知呢啲係禮貌都可以有人屌咩禮教害死人呢啲禮貌唔知咩道理,真係小學雞到。你班人第日去旅行千其唔好跟當地人禮貌吖,然後大大聲話唔撚知咩禮貌嚟唔一定要跟啦,你到時被人打死咪繼續話唔撚知咩禮貌囉
你應該教佢 而唔係趕走左佢 之後再上黎講 有乜為

廢中識屌唔識教
坐上車頭是常識吧
屋企人有教過

利申: 95巴
得一個人搭順風車坐前面係常識
但係同其他人搭順風車無啦啦又要落車轉位就好撚on9無謂同真正冇禮貌
事實真係好冇禮貌
十分鐘車程都要啦

伸脷90後

與生俱來?
定係受左聖靈感動?
比著有common sense 既 會唔會諗到會煩到個車主 要停係則邊比你轉位?

利申九十後

我就屋企人由細就有教既
可以大家家庭環境有別啦

某程度反映咗你係咩階級
manner嘅嘢,好難教
所以點解好多人有錢無品,解釋晒你係咩出身

利申:窮撚但同最上流社會有接觸
唔坐上黎就係無禮貌,依啲咁既諗法係邊條on9諗出黎
之前吉魯用過啦呢招
有無新意丫
長知識了,哩個潛規真心唔知

利申 90後
睇啲回覆都知連登10個起馬有7個都係未出社會兼屋企無車既公屋毒撚

啱吖 仲話on9先會覺得唔坐上副駕係無禮貌肯定係無車嘅窮撚先會講,以為痴人地車坐過就叫識啲野,你無禮貌人地唔好意思開口話你炸on9仔
事實真係好冇禮貌
十分鐘車程都要啦

伸脷90後

與生俱來?
定係受左聖靈感動?

利申九十後

我就屋企人由細就有教既
可以大家家庭環境有別啦

某程度反映咗你係咩階級
manner嘅嘢,好難教
所以點解好多人有錢無品,解釋晒你係咩出身

利申:窮撚但同最上流社會有接觸

好難教
應該係好難學多過好難教啦
除非屋企人唔識先要由外人教姐
好似食飯要等齊人 餐具刀叉要點擺其實生活中已經可以教到問題係成長過程肯唔肯學學唔學到
有啲禮儀上既野應該自細已經接觸到學習到
唔明除左無人教之外點樣好難教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞