🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
自己渣開車
坐前定後都冇所謂,何必咁執著
自己渣開車
坐前定後都冇所謂,何必咁執著

如果社會大多數人同你一樣咁諗咪無所謂囉
咩司機咪咩乘客囉
平時出現樓主嘅情況我都唔會太介意,因為本身前座係有坐人只係佢走先,同埋我通常都同啲fd或者跟我順風車嘅同學講邊個落車先就坐車頭,唔洗塞住後面

咁當然如果淨係車一個人條友又唔醒目坐前面嘅話我都會嬲佢同埋以後都唔會點肯車佢,最鬼憎就係果啲一上車就瞓完全當我的士佬嘅fd/同學,屌你老尾你又唔係病同唔舒服淨係攰嘅瞓乜野呀,我揸車唔攰嘅仲要集中精神睇住啲路面,你就同我瞓?
吉魯清
收皮啦樓主,想扮豬腦蛇你未夠班呀
記得細個時好想坐前面但次次俾人叫去後面坐就慣左
而家啲90後係咪垃圾成咁呀
其實你係針對佢先有咁既唸法姐。
如果換轉係靚女同事仲會咁唸?

如果想𥄫女既話
條女坐助手位定後面易睇D
助手位既近距離清好多
不過一轉頭望就好易比人發現
倒後鏡既就始終隔住塊鏡差咁D野咁
平時出現樓主嘅情況我都唔會太介意,因為本身前座係有坐人只係佢走先,同埋我通常都同啲fd或者跟我順風車嘅同學講邊個落車先就坐車頭,唔洗塞住後面

咁當然如果淨係車一個人條友又唔醒目坐前面嘅話我都會嬲佢同埋以後都唔會點肯車佢,最鬼憎就係果啲一上車就瞓完全當我的士佬嘅fd/同學,屌你老尾你又唔係病同唔舒服淨係攰嘅瞓乜野呀,我揸車唔攰嘅仲要集中精神睇住啲路面,你就同我瞓?

agger
一得條友 但佢主動行去坐後面
咁就係佢唔醒水唔識禮儀 咁介意係好正常
但如果佢本身坐後面 而因為前座條友走左
之後就要人補位 個人覺得係你太介壞
不過我就少坐人車唔知啦
利申 自己渣車既

同埋樓上一大班話人真心既
真心想問
呢個post係同之前既一模一模咩
因為我印象中
之前個post個情況係 個90後一上車就主動坐後面
所以先比人鬧無禮貌
而唔係呢個post想人補位既情況
btw可能我真係少上舊登啦 宜家做左真心膠啦
求指教
坐開親戚架的士, 我次次都係坐車頭

如果坐後面,感覺會疏離d
睇有無收錢
無一般都應該坐前面
但潛規則無人講未必知
講禮儀西餐匙羹由左邊定右邊用起?
無人講無學過未必會知
坐朋友/同事車一定係坐前面,坐後面就好似你當個司機真係「司機」咁,你諗到下咩情況下你坐車會坐後面?

利申細個老母教
有時想補位

但揸車嗰個都覺得麻煩

所以依個情況都幾尷尬

幾分鐘路程唔知補唔補位好
支持樓主
死要坐後真係永不錄用
自己死去搭地鐵啦
有時想補位

但揸車嗰個都覺得麻煩

所以依個情況都幾尷尬

補位咪前腳落 係即刻上囉
係不為也,非不能也
有時想補位

但揸車嗰個都覺得麻煩

所以依個情況都幾尷尬

補位咪前腳落 後面即刻上囉
係不為也,非不能也
其實睇過都可以討論嘅 冇衝突
又要車人又要上黎屌 睇唔透
呢個所謂既禮儀我一直都好質疑
其實都係要面姐?係咪真係咁重要
真心係又90後 唔係又90後 其實90後都攰啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞