🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
話說今晚有個舊同事返黎聚舊

原本都無諗住請果個 90 後去

不過廢時個個同事都去個 90 後咁可憐無得去

唯有勉為其難咁叫埋佢去

見佢成晚傻更更咁坐係度唔知做乜

不過呢個都唔係重點

散水之後難得我有渣車

反正又順路咪兜埋幾個同事一齊走

係葵芳葵興放低咗兩個葵興又放低一個

就淨返果個住上葵涌既 90 後

我望咗幾次後面

個 90 後仲戇居居咁坐係後面篤電話

睇見個 90 後好似當無事發生咁

完全唔知自己做錯啲咩

嬲到我即刻渣架車入油站然後同個 90 後講:

「我突然有啲急事要過荃灣,你唔介意自己搭車架可」

跟手就趕果個 90 後落車然後即刻比油走人

連基本既禮貌都唔識

真係唔好怪我地要標籤果班 90 後 😤
你完全貫徹一是全,全是一呢個諗法
樓主篇嘢重點係做錯乜?
葵興上葵涌最多都係個5分鐘既事
咁計較做咩
樓主篇嘢重點係做錯乜?

姐係你真係唔知做錯左啲咩?
係咪要坐返司機格黎 費事好似坐的士咁
差嗰少少
漏左 是咁的 扣50分
我未坐開車嘅時候都唔識
以前純粹覺得陪fd
兩個人都坐後面
近幾年經常坐人車
先知道呢個禮儀
唔坐開車/揸開車真係未必知
哈哈樓主唔好嬲
樓主篇嘢重點係做錯乜?

姐係你真係唔知做錯左啲咩?

真唔知,以為係玩電話/ 無social / 無講bye bye
平時坐開車都係熟人車同的士 ,不過如果係樓下咁講要坐番前面真係第一次聽,長知識了

不過下下將啲嘢話係九十後的錯咁,小小事提下咪得,唔會有人一出世就識,但如果係識又唔做就另一回事
真心求問,如果本身坐後座,全車剩番你一個,但車程可能5至10分鐘,都應該即時坐番上前?

又或者,全車坐滿左,坐車頭ge落左先,咁坐車後ge要唔要即刻補番位?
支持樓主
你應該教佢 而唔係趕走左佢 之後再上黎講 有乜為
真心求問,如果本身坐後座,全車剩番你一個,但車程可能5至10分鐘,都應該即時坐番上前?

又或者,全車坐滿左,坐車頭ge落左先,咁坐車後ge要唔要即刻補番位?

最好就補
你覺得麻煩
但揸車個個要車你地咪仲麻煩?
除非你落車會擺低油錢路費當人司機喇
果5至10分鐘
人地本身坐開後面 咁都要人坐返前面?
係咪真係咁介意啊?
個人覺得得返2個就點都要坐返司機位隔離
無論本身有幾多人都好
果5至10分鐘
係咪真係咁介意啊?

起碼你自己要主動出聲問 如果真係太短 司機講唔駛係另一回事 依d 係禮儀來
果5至10分鐘
係咪真係咁介意啊?

原則既問題
如果大左肚坐後面就ok
而家d 90後
但其實要人落車突登坐返車頭又好似有啲太mean
因為本身車頭個位都有人坐只係佢落車走咗
其實你係針對佢先有咁既唸法姐。
如果換轉係靚女同事仲會咁唸?
好多真心
好多真心

明明以前成日貼
吉魯幾時改左個日本名?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞