🙁 而家啲 90 後連坐車既禮儀都唔識!

332 回覆
63 Like 451 Dislike
撚狗post
我90後 冇楂過車 坐人車都好少 唔知有冇5次
但係以前上舊登聽人屌載個人返屋企佢坐後面,要坐副駕
雖然未聽過呢個禮儀,但係個時一聽即明坐後面比人個種feel
就咁講的士可能難代入
反過黎諗如果你坐副駕,代表載你個位好人係同你一齊"同行"
有你係隔離既感覺, 可以傾下計, 望到對方
就算唔講野, 都會令車你個人覺得自己受到尊重

相反坐後面,唔算熟既多數唔講野
車你個人就會覺得自己係到做緊乜撚, 做咩無神神要車個冇親既返屋企,
一路楂一路個feel係好似返工咁

咁諗上面啲唔明既人會唔會感受到呢個禮儀既原因
幫完人講多謝,會令幫個人順氣同心啲
楂車車人條友坐後座,就好似一路幫一路都收唔到多謝咁既感覺
坐後面落車講多謝會順氣小小,但楂緊個陣既不忿心情都唔會消失,會記鳩住你

利申:上面全部都係自己ff楂車個人既心情
我90後 冇楂過車 坐人車都好少 唔知有冇5次
但係以前上舊登聽人屌載個人返屋企佢坐後面,要坐副駕
雖然未聽過呢個禮儀,但係個時一聽即明坐後面比人個種feel
就咁講的士可能難代入
反過黎諗如果你坐副駕,代表載你個位好人係同你一齊"同行"
有你係隔離既感覺, 可以傾下計, 望到對方
就算唔講野, 都會令車你個人覺得自己受到尊重

相反坐後面,唔算熟既多數唔講野
車你個人就會覺得自己係到做緊乜撚, 做咩無神神要車個冇親既返屋企,
一路楂一路個feel係好似返工咁

咁諗上面啲唔明既人會唔會感受到呢個禮儀既原因
幫完人講多謝,會令幫個人順氣同心啲
楂車車人條友坐後座,就好似一路幫一路都收唔到多謝咁既感覺
坐後面落車講多謝會順氣小小,但楂緊個陣既不忿心情都唔會消失,會記鳩住你

利申:上面全部都係自己ff楂車個人既心情

屌會唔會我個年睇個篇都係潮文黎 內容冇咩記憶
潮文就話叫釣真心啫
而家連月經post都叫呀
垃圾樓主 你揸架跑車咪唔撚洗要人坐後面囉on99
垃圾樓主應下人啦
屌你老母乜撚嘢都係90後的錯
冇你哋啲仆街教 點會有啲咁撚垃圾嘅90後 識唔撚識教人呀
仲有其實最大問題嗰個係你囉好唔好
本身一開始就係歧視 你都講明唔想人跟埋去
少少嘢就咁撚多嘢講 冇啲家教 你仲衰過90後呀
車多人少少路程唔肯咪算囉 冇話老憑 對方都有落車呀 五分鐘路程都要講禮儀要人坐返前面? 我唔見你得好過90後
咁坐uber係咪最好都坐番前面?
坐後就叫唔尊重 無禮貌 乜邏輯黎架

真係一種禮儀,文化嚟 唔好咁衝動

當你係司機,你下下講野搞到自己好似的士狗咁,你都唔高興啦

好簡單,你同人食飯 ,都唔會坐對角/叫佢坐去後面果排

不過就唔係個個90後都咁既,起碼我有一堆fd都知呢d係基本野

見下世面啦,咁多位毒撚

禮乜儀 文咩化

前面講野後面聽根本就無問題

講真比著係我完全唔覺有問題

咩的士狗 根本就心態問題 自己覺得不被尊重咋話

基本野 笑出黎真係
坐後面驚撞邪?
其實真係一種禮儀來的
5分鐘都好 1分鐘都好
都應該坐番前去呀
單丁一個就坐shotgun位,但都有例外
兩個人或以上就輪資排輩或者司機話事
Business setting一般係client/ highest ranking嗰個坐前排
Social setting就睇邊個有需要,例如生得高;;或者邊個重要啲,例如老母vs老婆;或者邊個講先

至於shotgun位落咗車,後面要唔要頂上
呢個就真係冇共識
有人覺得太麻煩冇必要
有人覺得兩條友坐後面就好似孤立咗個司機
咩講法都有

唯一肯定嘅係如果係兩公婆嘅就一定兩個都坐後面
但如果係兩對夫妻/情侶同一架車的話
就會係男嘅前面女嘅後面

但司機有最終話事權,所以司機唔想你坐shotgun你就唔好坐

如果有大肚婆,傷殘人士,就無視上面所有條文,直接由佢地揀自己坐邊
又loop
好多真心
你令我諗起有條友 我講到明唔想坐佢車
但佢夾埋我ex 迫我上車
都講左唔想 仲要迫
但都唔係重點
係之後講撚到自己好偉大好恩賜咁
收皮啦
on9樓主假仁假義又要扮好人又要嬲想起你這7頭小氣到嬲的醜樣我就高興到不行
你唔識 見到個post咪學完野潛水囉
又要吋柒柒咁為咩 會型啲?
個人覺得得返2個就點都要坐返司機位隔離
無論本身有幾多人都好

咁...得返一個傷殘行動不便既人
都要坐返前?

唔該落車幫我車尾箱拎支杖, 車仔

再搬我果去你隔離

再幫我收返架車

這個世界上的任何意見,只要推向極端,就一定會變得不合理。但這並不等於有效反駁。
我說女生應避免獨自夜行,就會有人問是否應該廿四小時留在家裏。
我說女生應避免衣著太暴露,就會有人問是否應該戴頭巾。
如果我說吃飯別吃太飽,也許有人會問是否應該餓死。
如果我說人應避免打風時觀浪,也許有人會問是否應該搬到沙漠居住。
要反駁別人,可否反駁得有理有節一點?

答得好
其實一上車果陣已經分配好位置咪可以減少呢d尷尬情況? 最早落車 後左 之後到後中 再到後右 最遲落車坐前面 咁就唔洗補位

我諗你同事awareness 係低d ge 不過都可以提下佢 真係唔係人人都識ga ma
第一次聽呢個禮儀 由細到大都無乜機會搭私家車/順風車,屋企人同親戚都唔揸車
真係有怪莫怪細路仔唔識世界
第一次聽呢個禮儀 由細到大都無乜機會搭私家車/順風車,屋企人同親戚都唔揸車
真係有怪莫怪細路仔唔識世界

我都係其實冇坐過人地順風車身邊又冇人揸車真係唔會識 我仲以為唔熟坐副駕係冇禮貌添今次真係學到野
由細到大老豆老母都教我 坐朋友車一定要坐副駕 話係尊重人地既一種表現 完全想像唔到有咁多人係真心無聽過唔識
其實成件事concept好簡單
就係你坐係後面而副駕無人坐,
會令揸車果位覺得好似做左人地司機 老馮接送咁
唔關車程幾耐 你係人地落車既時候跟住落 坐返去前面 有幾難
依個係表達你對人地既尊重
禮多人不怪 唔明點解咁多人會覺得依個禮儀唔合理

利申 90後 坐車禮儀無人教 自己觀察返黎
我都係90後,但揸開車
其實呢個問題好容易solve
係大家上車前安排好坐位就得
我同班friend多數係最早落車坐後排左右兩邊,跟住到中間,最遲落車坐passenger位
當然咩傷殘太高女仔著短群呢D另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞