對YouTuber 托哥 Torres 好失望

598 回覆
3639 Like 99 Dislike
你唔睇我地都唔知佢咁仆街
我覺得呢啲「懶音」冇問題喎,究竟邊個去定義咩叫啱既 Cantonese?

唔係由社會大眾自己講自己定,唔通係由某啲象牙塔學者 make noise 眨低香港口音做「懶音」 (將新讀音亂咁歸咎成「懶」),然後調轉頭話返大眾錯?

同樣英文都唔係由班象牙塔字典佬定對錯啦。

所以我覺得樓主個例子冇用錯到。
西人可能根本唔預期你英文好高水平
係香港人鍾意靠踩低其他人嚟提高存在感
on9
角同國,兩個字完全唔同讀音
讀埋同一個音嘅話,點知講緊邊個字呀?
咁都可以話冇問題
on9

一百年前 "將" 同 "張" 夠唔同音
讀埋同一個音嘅話,點知講緊邊個字呀?

你宜家讀做同音又會唔會話自己懶音?
屌托狗嘅post一律正皮
有次中環見過,好大隻
去土超朝聖d片都好睇
真,港大非神科好難入咩
最搞笑就係水泡6901都吹奏
呢啲叫讀到英文但學唔到英文文化......
鬼都未笑人講唔正英文啦你扮代表⋯⋯
全世界每年不知幾多唔同國家既人移民去英美澳加呢啲英語系國家,仲有好多留學生
根本啲鬼仔鬼妹由細到大聽慣唔同accent,仲有其他local accent得鬼閒笑你講唔正
所以我覺得佢個名發音唔正...中間要有個《也》字音
或者托柒
d親戚會講:港大畢業喔🎓!好叻叻
殊不知門檻幾低
science engine都叫寬進嚴出 ,bbq 、socsci同BA完全寬進寬出
條友前期啲片係幾好睇
但啲片製作質素冇進步過仍然好粗製濫造好唔自然
好有中學生拍片feel
所以冇睇好耐
同台灣個堆youtuber差好多皮
玩抖音藍唔藍?
呢個其次
呢條托柒一早俾連登巴打起咗底後面有紅色背景
把托哥
條友藍絲黎
香港人英文係廢,而且外國人都唔撚會care
係你地太撚自卑,過到去都係俾人恰架啦
唔紅?
屌你!仲幫藍血人加view數做乜9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞