對YouTuber 托哥 Torres 好失望

598 回覆
3639 Like 99 Dislike
碌到佢有條片叫 "Hong Kong Professionals FAIL Basic English"
https://www.youtube.com/watch?v=qNO8xzMxQ10
我自問英文一般但都知道 Candidate 呢個字有兩個讀法
/ˈkandɪdeɪt/ 或者 /ˈkandɪdət/
https://www.lexico.com/definition/candidate
第一個字 佢自己無做好功課就一味話人錯
心諗 Either 你都可以讀 "挨" 或者 "姨" ther 啦

有啲人讀「你」字會冇發個 N 音
讀「國」字冇發個 G 音
咁唔通佢哋又FAIL BASIC CANTONESE?

我哋香港手足仲申請緊BNO Visa 或者 去加拿大
拍條咁濕鳩嘅片去踩低香港人
唔知頭唔知路啲人真係會信香港白領唔識BASIC ENGLISH

做人俾返少少專嚴好唔好?
貪Sponsor嗰幾皮嘢叫人讀濕鳩英文班
為咗錢乜都肯做?
仲有另一條片都係咁
有個鬼佬讀法唔同姐, 佢條女一味話人錯, 好冇禮貌
條友藍到咁都睇 你都係算啦
oh 就係呢條
呢類片同嗰啲"街頭問人常識"片一樣, 剪接過, 揀過內容黎make noise
更何況佢就係一條藍絲食屎狗
有啲人讀「你」字會冇發個 N 音
讀「國」字冇發個 G 音
咁唔通佢哋又FAIL BASIC CANTONESE?

嚴格黎講係懶音黎,都算發唔啱音,不過好多人唔care
其實最撚憎就係呢啲捉人發音 口音錯既人
讀書個陣身邊就係有同學怕比人笑英文 搞到唔敢講 明明其他科好好就入唔到u

btw 失望都唔係而家啦,條友一早就奶共
YouTube碌到

本身見到都唔想㩒入去
見到佢踩低香港人
入去睇吓發生乜事

睇完屌咗出聲
語言嘅野, mother tongue 都大把野會讀錯, 好正常亦都好小事
美國大把redneck, 黑人講英文講到讀音奇奇怪怪, 文法都錯晒, 德國住遠少少大把人唔係講high german
唔通你又話佢地唔識basic language 咩
入去Report佢
見過連登有人吹奏佢
食鬼妹 又點
港大畢業 又點
高大 又點

利申 三樣都冇
Btw 唔使㩒入條片
費時蝕 Views 俾佢
條奶共仔就算啦
講真托哥個口音好聽得唔係太舒服好作狀
但都唔會覺得佢英文係差
唔同讀錯幾個字就唔識英文咩
差唔多嘅style不如睇孝仔喇咪俾view藍絲
垃圾
條友藍都唔係第一日知, on9仲對佢有期望
留言大把人屌啦
奶共世界仔
你做乜睇藍營channel
Unsub咗好耐
DJ[ˋkændidit] <---yahoo字典都有咁發音wo
講還講,我對你仲貼佢條link好失望
Unsub加block咗好耐
連suggestion都唔想見佢啲片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞