荃灣二手上車邊到好 (6)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
御凱係全部大單位所以lump sum貴,成交呎價都係萬景峰貴D,十幾年樓但係拍得住荃西三寶
有次睇樓日頭去 有個單位極低層內園唔嘈
開咗窗都冇乜車聲人聲
反而另一個好似中層單位露台對住F1(?)就好嘈車聲
荃西同4小邊有半個鐘距離 巴士上車後10分鐘已經到長沙灣啦太多人對香港地理認知係靠地鐵路線圖

呢10分鐘車程換一個新咁多既社區
4小本身個社區其實好isolated
英雄所見略同
認同個vibe係好正

我排會係 全城 = 萬景 > 海之 > 柏傲細兩房

柏傲大兩房未睇唔評論

不過如果講靚盤
全城七八座向外圍 萬景高層 愛炫美東南座向(長方廳) 都真係

不過好貴
環宇海灣靚景觀真係唔多
F1嗰邊就好嘈
又係對工廠
爛地停車場沙塵滾滾
另一面就望海灣花園
又會望到華永
近柏傲灣望西嗰邊應該係最好景同埋開揚
但只係少數
或者考慮工廠3寶唔啱
睇埋名逸居
但如果要十年之內就真係冇乜
8.5M 舊年年中PC 鬆綁之後
427 呎兩房都仲可以8.5M
但加下已經9M
同樣大細就可以考慮PC 一房469
應該仲有8.5M
荃景圍堆40年樓齡兇宅郡業主/AA最喜歡自比 "鐵路盤" 、 "港島盤",
第一城、美孚新邨、太古城、黃埔花園等,水新手買家接最後的火俸(45年樓齡後 做唔到30年樓按)

特別有人想水新手話到時會放寬按揭75年樓齡,咁樣同白石角堆AA話將來會起白石角站一樣的技倆,唔係絕對無可能,但幾多年之後? 機會幾大? 到時你的樓齡係咪又已經過左新上限?

仲有人想昆人話美孚新邨過45年樓齡都做到30年按揭,明明就係美孚新邨有唔同期數;一部份過左45年樓齡,一部份未過45年樓齡,未過45年樓齡先做到30年按揭

1. 45年樓齡之後做唔到30年樓按係事實
2. 多兇宅係事實
3. 唔係鐵路盤係事實

如果過45年樓齡,樓價唔會開始跑輸大市,就唔洗港島都有400幾萬就買到300中尺樓。下面個post就係講做唔到30年按揭既棲幾難放

5x年樓要放返出去係咪好難
https://lihkg.com/thread/2389456/page/1

過45年樓齡業主就要諗下棟樓有咩野可以保值吸引到下手做唔到30年按揭都肯買:"鐵路盤" / "好地段" / "海景" 等因素

"鐵路盤" / "好地段" / "海景" 等過45年樓齡優質盤就自然有一定的抗跌力,但無特別優質的自然會跑輸大市

做唔到30年按揭供款自然要供多些,22年按揭 vs 30年按揭,供款一樣點解買家唔用30年按揭住好些 (新手依度唔明,就自行搵按揭專家問下)

一月時最凍個時,荃景圍仲試過凍過打鼓嶺。個度向北單位食曬東北季後風同西北風,超凍。低層又多蟲。夜晚又多老鼠周圍走。

最後,絕對唔建議新手買家接最後的火棒,做唔到30年按揭既樓最後會慢慢跑輸大市,除非新手買家無興趣再換樓住40年樓齡兇宅郡荃景圍住到塌。否則就唔應該買下手做唔到30年按揭又會跑輸大市的單位
同求
梗廚兩房/三房
海天豪苑 近萬景 大兩房梗廚明廁
樓價繼續gogogo
我都諗緊爵悅庭兩房定海之戀一房好。
有無巴打比啲意見
荃德都叫寶?
個小陽春搞到好多荃西兩房過千
你係買樓POST入面梗係見到一大班準備買樓既人
幾多個人住?有冇打算生小朋友?
已入手環乳2房

定位係冇咁鮮明但係中間level一樣有fans
實測 荃西站行去環乳正門4分鐘 (慢行)
屋苑正門行到盡到8座3分半鐘其實一啲都唔遠
當然如果你想要一分鐘腳程既無野好講但我懷疑海之戀要經商場落係咪真係1分鐘落到去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞