荃灣二手上車邊到好 (6)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
近年新盤好似都比發展商食盡溢價🤔
有溢價吾食吾通比買家賺?
映日3房一手尺價不少貴過柏傲灣,海之全成
所以鬆SSD 未必有荀盤,相信幾難甩手
幅圖嗰啲應該係第n張價單, 同埋已經係現樓交收, 所以貴啲
頭幾張價單應該稍為平少少, 當然, 前提係你要抽得中
個個新盤都有計算溢價㗎啦, SHK嗰啲新盤(eg grand yoho) 食得仲多㖭
咁啱佢入伙後, 樓價升勢就停咗, 所以感覺上買貴咗咁解
同埋上面解釋咗, 佢樓花期短, 所以折扣無咁多
近年溢價食水無咁深嘅新盤, 我只諗到觀塘凱匯
你去試吓啦
天橋下面公園條路 好好行架
一定近過爵仔
唔明點解d 人揀十幾年樓都唔揀幾年樓
横掂我都裝修架啦
仲要差唔多尺價,一定有新揀新
啱呀,睇得爵仔不如睇埋環宇
利伸:睇唔起,最多睇立坊、樂悠
十年前未有荃西新區
成個荃灣最好唔計萬景1,2,其實就係爵仔
所以係而家草到錢買到樓果班人黎講,爵仔其實係佢地心目中都高質素
maybe已經係當年既dream house

反而環宇新但又少上車盤,個位咁岩又遠過當年市區,
自然少d外區人識 , 少人提唔出奇
巴打點解咁講
成個啟德都畀發展商食曬啦
第一批價單最平嗰間兩房都要七百中
大部分都要八百幾
長實
同埋真係貴5%至10%
冇錯當年嘅工廠三寶現況就好似而家嘅荃灣三寶
環宇個則同用料太差
兩邊我都睇過十幾間 兩房三房都睇過

我最唔明係環宇個兩房廳點解咁細 同廚房連一個闊少少擺野既平台都冇

爵仔 水冷機同管理費貴就係人都知
現價我覺得已經反映一齊 唔覺環宇特別低水
因為柏傲細兩房個開廚好唔掂 
兩房前排愛炫美tower C 個D其實一般 入門口個走廊位窄 難用
tower B既長廳好用D 但價格都反映左
個人覺得個海景就東南靚過西南
weekend睇樓 平台等lift都幾分鐘 行樓梯落去仲快
其實論景觀後排海之都唔差 開揚D 
不過爆屎渠既都係後排
我是點對點計啦.. 樂悠到長沙灣 vs 四小到長沙灣
不過的確是鐵路, 計埋等車時間大慨是 40-45min vs 10-15min 左右 (碧海要再多點), 看各人步速

不過我都係想講睇個人習慣.. 每日生活只係返工放工, 對社區配套沒很重視, 或者說四小都夠既話, 可能每日交通時間比社區更重要一點.
我都諗緊同隔離爵悅比..
地點正門計兩者差大慨 30s ..
但兩房呎價就價爭大慨 1000 (有多有少睇單位本身質素)
管理費就更多, 樂悠好似 3 蚊多點?爵悅 4.8
唔計設施.. 其實樂悠個價真係心動D
如果港島區返工 搭鐵計 
荔枝角去中環就20分鐘
荃灣西去就28分鐘 (香港行去中環計用左10分鐘)
其實相差係十分鐘內 
住緊爵仔一房將會轉兩房
荃灣太方便,住慣左走唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞