荃灣二手上車邊到好 (6)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
無加啦,佢會話尊重合約精神
唔該哂師兄
抵屌呀呢隻則 過千萬要5成首期呀 最衰。
嘩,立坊一戶底層都要580
中低層都過千萬, 淡淡仲有咩好講

曾經是97樓市蟹貨的荃灣屋苑愉景新城,一個1998年買入的中低層單位,今日樓價衝破千萬,以1,030萬元成交,愉景新城呎價達1.59萬元。
美聯物業助理區域經理鍾家豪表示,愉景新城5座中低層F室,實用面積648平方呎,業主開價1050萬元,最新以1030萬元易手,呎價15,895元。原業主1998年3月以572.6萬元,期內升價457.4萬元,升幅79.9%。

據地產代理提供顯示所見,是次成交愉景新城單位保留原裝一手地板,惟有明顯保養,內籠企理,大廳已放有層架及電視櫃,浴室新淨,採淋浴間設計,而睡房亦放有窗台櫃及書櫃,單位景觀則望美環街及荃景圍交界,望到荃灣警署。
https://ps.hket.com/article/2899565/【直擊單位】愉景新城中低層「98貨」衝破千萬 望荃灣警署景?mtc=60011
請問650萬內三房只係得荃中同千里台?大家會點揀?唔該
揀唔落手
淡淡會答你 9月先見真章

據淡淡預言 將來數月樓價會大瀉最少一成

2021年9月樓市CCL160點 樓市大瀉賭局!!! 韓林兒 VS cd-rom專用
https://lih.kg/2427847
翠豐 貴過 愉景係咩玩法?
3b 好似係有海境睇下
不過去到咁貴都賣到唔知係未全屋大執完
可能人地中意新樓呢
咁唔係個個都要鑽石廳
唔係個個都接受樓底得八呎二
愉景3房H單位實用面積682呎940萬係咪好平?
你可以上網估價
唔係話愉景平
係講緊翠豐貴
二揀一畀我都會揀翠豐臺
樓齡新,樓底高,方聽
不過首選 始終都係荃灣西三寶
同埋你知唔知翠豐臺係不嬲都貴過愉景新城
不過可能你唔係樓市參與者所以冇乜留意

拎返兩房同兩房比啦
兩個屋苑大細單位比例唔同
然後你就咁睇個平均呎價呢啲fake data

btw 全香港得你一個有樓係手
現實中要幾失敗先會係咁J層樓
你真係唔識嘢㗎喎
兩個屋苑價格直接比較,梗係睇呎價
其實尺數大細會影響個lump sum,尺數越大會令尺價越平,例如立坊兩房尺價有時貴過爵悅,唔通立坊好過爵悅咩,如果當月大量成交一房尺價一定直逼全城匯添。平均尺價都要睇個盤成交緊咩尺數既。
頭先兩個樓盤最直接嘅比較
必定係成交呎價, 地產商,指數都係咁樣去計算, 個別屋苑當然會有少少差別
跟住講返成件事嘅 前文後理
某見到翠豐臺貴個愉景新城
好似發現新大陸咁
所以我直接平均呎價話佢知
佢個新大陸一啲都唔新
請問千里台按揭有機會借到30年?同埋見到銀行估價都差50萬,好誇張
點解愉城連天台單位既成交都咁平?內部轉讓?
問agent
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞