荃灣二手上車邊到好 (6)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
個個盤都有缺點架啦 連登仔話半山唔方便樓下冇7-11添
啱聽, 如果你真係好需要平嘅真鐵路上蓋, 荃灣選擇唔多, 不如考慮下 新葵興花園, 新葵芳花園, 但係環境配套就要張就下囉
大佬
直線距離800m 差唔多個一個市區地鐵站既站距
你話三寶樓下楊屋道多車搭交通方便都講得通
sell 到地鐵站步行範圍真係好撚誇張
咁差唔多成個荃灣都係地鐵站步行範圍
都係個句啦 一分鐘一分貨 你有錢咪地鐵上蓋
一分錢 自膠
香港連車中泊都無得揀
客觀事實, 就係每日都有大把人咁樣行出行入
所以AA話工廠三寶叫做步行距離去到西鐵站, 我唔會反對
你腳力好嘅話, 荃灣中心, 翠豐台, 一樣行到去荃灣站, 但我諗AA都唔會咁樣 sell客
老實講
應該好多人每日返放工落左車都係咁行返公司/ 屋企
10分鐘都話遠既話 咁你呢生都幾幸運
同埋交通方唔方便 地鐵站遠近唔係單一指標
唔係每個人都咁緊張個黨鐵要搭佢 什至一個月都唔會搭一次
我自住既話 有冇地鐵站唔係我考慮之一
唔怕, 封區嘅時候, 政府會有長城牌午餐肉送上門
你升呢要賣樓嘅話,人哋方便就秤先呢
事實就係大部分人以鐵路盤行先
麗城嗰頭點諗呢
關咩事 平買平賣 貴買貴賣
咩盤都有佢既客源 唔一定個個都睇方便先
嘉湖夠唔方便宜家一樣大把人追棒

同埋如果真係搏升值更加應該揀啲仲有發展空間既地段
正如荃灣地鐵站果邊夠方便 但已經完全定哂形 冇潛力
宜家個個都睇荃西就係知以後發展中心係果邊
睇中佢果區年輕 有上升空間
呎價低水 自住既話抵買
交通購物都尚算方便

投資就一定唔夠荃西/工廠三寶
因為樓齡開始大 住多幾年都40年
同埋佢大單位為主 上升空間唔多
我係窮撚無車唯有靠公共交通工具
喺香港鐵路沿線盤價硬係鐵一般既事實
個價已經話咗俾你聽大多數人都好緊張有無地鐵搭
有錢到住半山淺水灣跑馬地嗰啲梗係唔介意
我都想唔介意
鐵路盤貴到搭公共交通工具既階層買唔起
而買得起果班其實想渣車多啲
但鐵路盤通常少車位 搞到啲車位貴到買得起鐵路盤都唔想渣車

成件事資源錯配得好離譜下
係居屋底
明白既 只係靠公共交通公具都唔一定係黨鐵
都有一大批搭巴士返工既人
希望一出屋苑既係巴士站 而唔需要黨鐵
例如住荃灣出九龍行龍翔道點都快過搭黨鐵慢慢行哂成條紅色線再轉綠色線
如果係我會揀翠豐臺有40號或者住爵仔搭33號
而唔會揀綠揚新村
每個人需要都唔同 鐵路盤係一個優勢但唔係必需
同埋早發展既鐵路盤相對早落成 樓齡都係一個問題
以荃灣黎講 鐵路盤應該係綠揚 但佢價錢同成交量都唔見得特別標青
荃灣出九東應該真係鐵最快
40號我試過非繁忙時間坐都耐到仆街 番工真係唔敢想像
咁我錯啦 因為我唔係返9-5 唔太清楚
自己揸車同搭巴士時老龍都路路暢通
我自己揀荃灣既時候真係冇考慮過搭地鐵呢個問題
如果返工時間翠豐臺出九東,一定係行去搭NR312, 317, 318
點對點直達,又有位坐唔洗迫唔洗企
九東返工唔好住荃灣喇
搭鐵迫到仆街企到腳軟
搭巴士龍翔道觀塘道日日炒車塞到瀨尿
沙中綫兩年內通車 到時西鐵空剷過去鑽石山啦
邊有得咁樣就份工 2年轉1次工下份又唔知番邊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞