荃灣二手上車邊到好 (6)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
上一個post
荃灣二手上車邊到好 (5)
https://lih.kg/2358747
之前個post有幾個豪景業主係咁吹奏平靚正,似係想水人接貨小甜甜樓+近海,每月整間屋既錢隨時貴過管理費冇車既巴打 勸你哋諗都唔好諗

總結幾個post既用家評價: 以上車黎講,冇錢(4.5-5.5m)就考慮荃景圍,山上就環境好夠清靜,山下多車去狗鐵交通好快,山腰(荃中)就有商場

有多少少錢(6-7m)又想要會所樓就翠豐臺/韻濤居,各有各好,要睇過樓先搵到岩你心水既

有錢+人工高就直接諗愉景入場費~7m, 正常山景/園景單位7.3m左右,不過全部鑽石廳

另外呢度好熱門既工廠三寶,我分析左優劣俾大家參考
優點如下:
爵悅庭會所大,有自己餐廳,近映日灣天橋
立坊伙數最少但入場費最平
樂悠居一房兩房都有梗廚,則算實用

缺點如下:
爵悅庭有一排係望住dan6, 姐係石棺藏屍案既工廈單位,大部分一房兩房都係開放式廚房黑廁,用水冷系統冷氣,壞機要整都幾煩
立坊會所細到無倫,一面望工廈,另一面同樂悠居樓望樓 零私隱
樂悠居離映日灣夫橋最遠,行去西鐵要20分鐘腳都斷,管理處垃圾過舊樓,試過困𨋢冇人理

最後,三寶價位比荃西平係有原因: 平日落街就車來車往 仲要係大貨車 開窗就對住工廈d工業冷氣機主機,年中吸唔少廢氣,有小朋友既睇路

歡迎大家再補充下其他屋苑優劣
PS: 再貴d 就已經唔係呢個post討論既上車盤了咩海之戀 萬景峯 御凱果d 請另行開post炫富
荃灣有至少三個三寶
1. 山上:荃威荃德荃灣中心
2. 工廠三寶:爵悅庭,立坊,樂悠居
3. 荃西三寶:海之戀,柏傲灣,全城滙

所以要講清楚,好易搞亂

加返個望墳三寶
海灣, 海濱, 環宇
我聽個 friend 分析:
爵仔嘅價錢, 係買SHK嘅品牌, 值唔值得, 見仁見智
工廠三寶, 真係要計性價比的話, 一定係樂仔最抵
雖然係單棟樓, 但係因為伙數多, 市場都當佢係小型屋苑, 成交量多, 將來易轉手
依家九按嘅界線係800萬, 以2房計, 雀仔已經迫得幾近, 再升就會去到樽頸位 (類似之前納米樓嘅 400萬 樽頸位), 反而樂仔立坊嘅價錢可以追落後, 升值潛力好啲 (當然如果今時今日買樓, 不論十八區, 都預咗要守)
樂仔因為多伙數分擔, 管理費唔貴, 2房好似 $1000 有找, 2000年後落成嘅私樓之中, 都應該算係好平
室內樓底好似幾高, 用高架床都唔會太壓逼
會所設施方面, 好似都有泳池, 尖房, 網球場, 都叫滿足到基本需要啦, 其他嘢你有幾何會用
有個小型商場, 雖然係死場, 至少叫做有超市, 便利店, 快餐店, 茶餐廳, 洗衣店, 診所, 至少唔會餓死
立坊就真係一枝單棟樓, 知名度最低, 成交量少, 會所設施最少, 但價錢唔平得過其他
海灣花園升降機

2018年4月8日下午4時許,第2座仍未更換的6號升降機於運作期間突然故障,升降機到達16樓時失控向上急升,直至猛烈碰及46樓機槽頂方停下,事發前升降機有3名乘客,其中一人因到達樓層離開而避過一劫,而被波及的一對32歲夫婦頭及頸椎受創,並一度危殆[7]。事後肇事升降機內遺下血漬及碎片,因事態嚴重,機電署隨即勒令停用屋苑大廈內4部舊升降機並要求升降機承辦商作詳細檢查。初步調查結果疑因肇事升降機的控制系統出現故障,並因舊款升降機不設防急升制動裝置致未能剎停機廂[8]。惟因屋苑各大廈均有1部升降機正進行更換工程,事發前只有新舊各一部升降機維持服務,而事件後各大廈二百多戶更只能共用1部升降機。為免影響居民出入,屋苑業委會於4月11日召開業主大會後同意重開已完成檢查的舊升降機,早前肇禍的2座舊升降機則繼續圍封直至完成更換為止。但好景不常,舊升降機於4月15日重開後至4月17日早上便再發生事故,第1座的3號升降機於42樓接載1名住客時不降反升,升降機停在42與43樓之間,並間歇亮起超載警告燈[9]。最終該住客被困15分鐘後被救出,屋苑各大廈的舊升降機則再次停用。
綠陽要強制檢測

係未可以大大力禁價
40年樓無樓睇都買?
得R座

聽日朝早解封, 咪又係要返工
業主未必彩你
講笑者

不過舊樓d喉係好煩
仲會有可能自己裝修整短左個氣喉出事

我之前都住30+舊樓
水喉問題真係好煩
又漏水去水又慢
所以趁大維修之前就換咗
想問下全城內園低層會唔會好嘈? 車聲定人聲多?
黎緊想搬返荃灣, 900左右budget 有咩好選擇?
Lm
Lm
冇嫁 條友肯定係畀AA嚇到鳩衝
荃灣兩房既話 海之 全城 柏傲 萬景 大家點排?
呢個月升到痴線 連AA都叫唔好買住
太舊
AA都賺夠
你擺晒最貴嘅出嚟
全部大兩房都過千萬
細兩房9M 左右

細兩房計
全成427>柏傲灣480
因為柏細兩房向F1

大兩房計
柏傲灣>萬景>全城>海之

大兩房柏傲灣向東南,開揚,景好

萬景舊少少但位置好

全城用料好但景麻麻,外形差

海之位置好,但用料普通
唔狗點賺錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞