荃灣二手上車邊到好 (6)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
其實四個吾差得多
呎價已反映
留名
有人話柏傲灣臭
有人話海之爆屎
有人話全成似工屋
向F1真係好嘈,建議朝早同夜晚都去睇一次樓感受吓先
之前上網睇咗好耐柏, 睇完一次朝早同夜晚之後就無再考慮過
當然你筆直再多啲,買高層就另計
逼近1000萬真係好癲, 出得起咁多錢, 點解唔考慮下買返市區?
過咗1000萬, 要俾多好多首期
我當你好彩傾到1000萬以下
3年後你想換樓時, 如無意外已經升穿1000萬了
潛在買家會少咗一批 (到時可能政府會再放寬, 但無人可以寫包單), 咁你預咗要放得有耐性啲, 唔好搏殺到玩先買後賣, 否則好易逼死自己
一千萬左右 如果市區有咩樓盤好?四小龍淨係樓下個商場都已經唔太想睇

荃灣西配套上ok 交通都算方便 算係啱後生住 起碼個社區young d
根本兩樣嘢嘅客源完全唔同
買到1000以上又點會買800嗰啲
即係全西3寶,工廠三寶嘅分別
1000萬首期系一半
target 係樓換樓嗰班
上車唔會買呢啲
你講開市區
兩房好少少嘅一樣係一千
如四小
但 去過你就知又逼又殘
比較新嘅現崇山又係超貴
嘈 同埋柏傲個開廚唔太實用 所以四個黎講我擺佢最尾 不過柏傲行樓下幾次 我諗得一次係聞到臭
【揀樓攻略】荃灣柏傲灣 分體式廚房點煮飯

https://hk.appledaily.com/finance/20170120/TH4YEMLKNZD3AUDXSVD6USCEZ4/
片呢個已經算好 都叫四四方方

下面呢隻都唔知點用 向f1就係呢種

[img]https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTiLrft4e-X-ei1NN9VZJcjp_xHko1GM1DaGw&usqp=CAU[/img]
4小龍我都睇過
樓望樓非常嚴重
不見天日
可能個d 質素麻麻

向海兩房一般我見都會加吧檯
只限大兩房
4小龍太老化
1000萬左右既兩房暫時真係好多人既心理關口
唔係話突破唔到既
一層700萬兩房要升到900萬同埋一層1000萬要升到1200萬 邊個會容易啲呢
依家主要交投都係600-1000萬
根本啲人就係睇住條按揭線黎買
依家何文田嗰堆入伙咗幾年既樓依家都係一千鬆萬
至於荃灣其實好多人都當市區啦
其實比到呢個價.. 我成日覺得, 可能九龍區舊樓都可以一併考慮, 不一定荃灣, 除非真係鐘意荃灣個環境配套 & 半新樓, 就看各人需求

不過幾間比的話.. 個人喜歡柏傲 >= 萬景 ~ 全城 >>>> 海之
我諗緊碧海.. 相對好 D
昇悅兩房隻積實在太細, 大房又真係覺得貴得劑又面壁..
例子

雀仔
兩房加下成交8M

海之兩房成交10M

我睇好海之升上12M
快過雀仔上10M
如果離開全西
一千兩房
最值系現崇山

荃西就同ching 一樣
VC and PB
四小個人鐘意碧海
因為開揚好重要
行少少我非常ok
但佢冇記錯系居屋底
我又沒有留意係咪居屋底..
只不過其它四小望內園的感覺.. 真係有點壓抑..

好多人踩四小個商場, 又話附近冇設施等等..
但同價位又算是九龍區屋苑的話, 其實真係幾方便

升悅真心方便,紅線去過都方便
但荃西環境,配套較好
估唔到咁多巴打揀PB
得閒又去睇下間大兩房先 細兩房個隻開廚真係好趕客

VC綜合黎講我都幾ok 高層夠開揚 無乜大缺點 但始終十幾年樓

PC大兩房7,8座望北幾正 其他內園就好逼 5,6期 對f1同祈德尊

愛炫都ok 唯一就係開廚黑廁 同埋等𨋢有d耐 望東南好過西南 有得揀都未必揀後排海之
所以真係睇每個人需求..
同荃灣比.. 可能四小每日返工比荃灣慳半個鐘, 而假日想要好 D 配套 (假設真有需要), 就用番半個鐘出去...我完全接受到, 而且又不會每個星期六日都要出去

但亦有人要樓下就係商場, 夜晚要搵野食, 咁就冇計
行少少路我絕對ok
最緊要係walking distance
唔使上落斜路
其實海之置係真係好好
如果係信和或者新世界搞
係兩個世界
我真係唔明長實諗乜
今個月到數
留返下個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞