尖沙咀鮨見omakase支那人扮日本師傅 (5)

1001 回覆
225 Like 0 Dislike
最常聽到係いいえ、全然違う
或者比人問會唔會打搞到,答いいえ、全然都已經係表示緊完全唔會
日文廢柴,但係以睇左動畫/日劇咁多年經驗,全然既語感應該唔會get錯呱
抵死睇OR 見好評多所以試 🤪

上集疑似肥仔豬出嚟話連登仔半桶水呀嘛,唔係教日文既老師都無資格講有冇口音
慘, 不過無肚痛都拜得神落
有冇少少沉冤得雪嘅感覺先
個死字係咪要連埋波衫一set架
同佢個名係一set 就證實左
死肥豬
文武雙全動靜佳宜 邊有可能溝唔到女
推到佢收皮
如果佢老豆係日本人,老母大陸人

係日本出世,幾歲就返大陸長住

跟住先落香港

咁你咪gg
佢護照就一定唔會拎俾你睇㗎啦

其實如果有人上去食到一半嗌肚痛報食環報海關,食客有冇權知道師傅身份?
班pr除咗屌連登仔半桶水日文仲有邊句
post頭出嗰段日文論點都無駁過

召喚翻肥豬守護者出嚟,解釋吓點解上面聲稱N1 N3話日本師傅純正冇口音就事實

我哋呢邊有Ching喺日本做嘢 日本大學都讀埋,有前文後理學術分析 我地話師傅有口音就係老屈

如果個事實係咁嘅話,肥仔豬就晤洗搵咁多唔識日文既PR洗地,第一日就叫師傅show 護照
笑死 就算半桶水都聽得出d日文文法係錯 係一d好簡單好基本既都錯呀
橫濱中華街都實有唔少同佢一樣口音嘅大陸佬真係有日本籍
藥妝店都唔止一次見過啲阿姐日本人名,但啲廣東話冇可能唔係香港人
唔好咁老定呀
大家快啲睇吓條笑片
點駁啊,50音都仲未上
一句都睇唔明

原來睇唔明就可以當睇唔到
其實直接報海關就得, 商品說明條例,
佢賣廣告話係日本人師傅就已經fail
好似佢舖頭從麥無官方平台話自己係日本人

佢哋好識玩,不斷用第三方 食評 KOL 廣告 話師傳係日本人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞