尖沙咀鮨見omakase支那人扮日本師傅 (5)

1001 回覆
225 Like 0 Dislike
幫手推下先
同樓主同佢幾隻跟尾狗say 個hello
屈人pr 做pr都死全家
二見師傅污糟邋遢快執笠
早晨又可以推過

幫樓主你整靚啲下個post用

啲「...」真係呢
其實邊可能碟碟都倒咁多油落去
睇完條片
乜介紹魚名要講咁撚長架咩
我響香港食都好日本食都好,師傅都淨係講魚名就算
唔會これはxxです
求師傅講日文LINK
特別鳴謝 沢村栄純 #48679 back up條live
https://vimeo.com/502217356
聽左十幾分鐘覺得口音好怪
不過對方言唔了解唔敢話一定唔係日本人
之前有Ching住左十年都話要聽清楚先驚炒車,我哋就一邊求證真偽

不過之前有條護主N1權威就話一定係日本人,話人哋夠晒地道冇口音,不過掉咗10幾個西瓜都唔知潛左去咗邊

N1可以淨靠操去聽得明某啲場景,N100都無意思
但分流利外語既口音係需要時間去浸

你學耐左自然會扮到少許native
可能就係咁有巴打聽左一半半炒哂車

個問題係日本大把韓國、大陸師傅都可以好貴
而佢扮日本人,叫到天價咁濟

即係呃人啦?仲要唔好食
如果咁都無所謂,香港真係抵食啲咁既嘢食
CLS 樓主愈來愈好心機
好想嫁俾佢
来たのお米,先唔講有冇咁說法,本身文法都唔岩,文法來講應該是来たお米,不過本身個米就是北海道產,敘述客觀事實唔需要用過去式,就好似你同人介紹I am from Hong Kong,你唔會說I was from Hong Kong咁古怪

食べててわかるからさあ 正常會講 食べれば分かる, 如果尊敬語應該會說 お召し上がりになればお分かりになります,正常一個20年經驗既日廚唔識尊敬語都唔會咁隨意既語氣同客講嘢,除非真係fd到可以屌同一條女,佢咁同個客講野係日本一定會比客投訴跟住比餐廳經理屌

其他都有好多問題唔再講

利申日文N無
太多post,不過估唔到一單訪問原來踢爆一個假日本佬
樓主有人同你示愛喎
thx for 巴打解釋

但你覺得阿樹有咁既能力暗串個師父咩
不過佢可能都只係比個fd帶上去翻譯...唔focus落佢d日文度
突然覺得「翻譯」呢樣野cheap過係香港做Design
似乎全然可以表示肯定,係d人用否定多以為冇呢個意思
原來上水漁匠, 垃圾程度真係無言以對
我覺得睇句型啦,日文本來就有好多nuance。
「全然大丈夫です!」呢句裡面係 肯定意思。

因為呢個表現係日本人平時都有用開,大家有一個既定理解,但係將 全然 放落其他形容詞前,會變成唔常用既句子,nuance就會好強烈,都唔知你想表達咩。
美味しい 已經唔係nuance最強烈。

e.g. 全然寒い、全然可愛い(咁同日本妹講可能會被黑面)
繼續推到有記者朋友採訪二見師傅

朱生出黎認柒未?
Apple去做訪問未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞