西伯利亞零下 40 度挖Bitcoin 5,000 部挖礦機慳冷卻成本

312 回覆
494 Like 7 Dislike
香港人去到而家咁既景地,都仲未明白點解要創造一隻政府控制唔到既課幣
有冇人同施永青講開採BITCOIN仲會破壞環境
西伯利亞
零下四十度,西伯利亞人開始挖Bitcoin了
其實係 虛擬野冇意義
建議大家去耕田
係 全球暖化都係咁黎
成套blockchain的美學
佢返萬幾蚊一個月既工就冇意義啦
睇鹹片本身慾望滿足
其實對社會有經驗價值

掘礦真係冇
defi 本身意義就係同金融體系同政府監管脫勾
咁你明唔明你自己講緊乜
不如講下除左用嚟炒賣同黑市交易之外,仲來做咗啲乜嘢?
黃金除咗係貴金屬產品,同時亦有本身嘅工業用途同埋貨品,例如珠寶首飾,你攞黃金你黎比較就over左啦
但現實上政府冇可能完全唔監管
最起碼政府都改寫唔到blockchain上既程式或交易紀錄
咁依個所謂defi都有用既
如果各國政府唔hold bitcoin, bitcoin仲會唔會有價值? 各國政府冇控制權嘅資產, 好難被廣泛認可/ 計算公允價值

用名畫比喻bitcoin 會唔會好啲? 大戶用bitcoin 嚟走資同洗黑錢, 性質上相似
黑市交易?
用例子答:USDT掛名係defi, 但係Tether limit可以控制到對換美金個操作
Bitcoin行Digital Gold唔係我總結係個市場咁行你明唔明。各國政府不嬲唔Hold Bitcoin,宜家Bitcoin價值咪咁高囉,佢本質就係唔想比各國政府控制。難被廣泛認真係笑咗,宜家咪廣泛認可緊囉你去睇多啲新聞啦,XLM個system就黎取代銀行既SWIFT啦,其實加密貨幣唔係得Bitcoin一樣,你都未了解過就亂up
XLM個system就黎取代銀行既SWIFT啦

不嬲都話礦膠真心笑話黎
唔係, 係為左增加環保業掠水能力.
多一個商機, 就好似大量車輛由用油變用電.
結果又制做幾多垃圾出來(更唔環保),環保能又唔提.
可能加D過濾器在死氣喉.或提高燃油質素,
已經可以做到電車環保效能.

有留意新聞都知,分九完類,米又係去堆填區.
加拿大分類米好好, 結果米又運去第三世界去掉垃圾.
Re-use... 你老尾就re-use.

地球PK主要人口大增,不斷過度開發,採取資源.
只有減人口先可以真正救地球.
減個少少垃圾就救到地球.米能傻!!
好多交易都可以用呀下面有人post咗圖啦,屌你阿叻黎,乜柒都見唔到。紙幣本身都有幾個作用啦,Store of value,Exchange。Bitcoin宜家做到晒兩樣,你死問有咩用有咩用,唔知做乜9,仲話本身支持,你根本乜柒都唔識。仲有加密貨幣有好撚多種,Bitcoin係Bitcoin,佢有佢角色,其他貨幣有其他貨幣角色,上面講既XLM個platform就黎取代SWIFT啦,咁有冇用?同現實政府銀行合作呀,有冇用?
你咪自己check囉眾人皆醉你獨醒啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞