西伯利亞零下 40 度挖Bitcoin 5,000 部挖礦機慳冷卻成本

312 回覆
494 Like 7 Dislike
Store of value咁全世界印咁多紙幣有撚用咩
實質產業咁美金呢?人民幣呢?有咩實質產業支持?啲Cash咪又係比人攞黎洗黑錢同做黑市交易
你將市場價值同埋上面啲人講嘅實際意義,兩個概念混淆咗。
人哋講嘅應該係直接維持社會運作之類嘅。
浪費咁多資源去印銀紙又要防偽 浪費幾多資源
依個point 同紙幣有咩價值一樣
無知既人就係最聲夾惡, 因為佢地唔知自己有幾醜
我睇過下bitcoin白皮書同d 簡介先大約知個原理
我唔係話畀人炒賣嘅就冇用,而係話暫時嚟講,除咗見到佢攞嚟畀人炒,同埋黑市交易之外冇其他用途,你搞清楚先好唔好?

銀紙真係全球通用貨幣用嚟交易緊,但事實上而家真係冇人攞比特幣嚟平時交易用,係得黑市用緊,事實係冇就冇㗎喇,有乜好死撐

我其實支持用加密貨幣,我只係客觀地講個事實

同埋其實全世界政府都唔會傾向俾加密貨幣做主要流通貨幣,一來好難防範洗黑錢,二來好似中國呢啲國家好難做貨幣管制,美國都好難再狂印銀紙,所以搞咁多嘢到最後可能都係只有黑市用,或者攞嚟炒,如果只有兩個用途我就覺得真係浪費資源

而暫時嚟講事實又真係得呢兩個用途,所以我覺得目前係浪費資源
咪玩啦,將佢攞去同紙幣比較?
一個係全球通用貨幣
另一個得黑市流通
紙幣咪又係一張紙,又無觀賞價值同工業用途
同礦膠講乜都無用
要黎炒咪要黎炒囉又唔認
仲同美金比
礦膠真係笑話黎
好撚好笑
成班話好有意義 然後比人問就掉幾個keywords出嚟叫你自己google 再放低粒膠就走咗去
個理念係好嘅,不過你睇下比特幣而家炒到億億聲,有咩地方用緊?黑市?

一種全世界政府都唔會支持嘅貨幣,繼續做出嚟,一係為咗炒賣搵錢,一係就為咗「理想」

為左呢2樣野,係咪浪費資源真係見仁見智
個理念係好嘅,但係實際上得炒賣同黑市2個用途
我諗要有人發明到更加方便,同埋有國家政府支持嘅加密貨幣,先有可能開始喺市場流通
一個國家稅收支唔支持到個貨幣?
大陸好多有錢佬都利用BC 黎走資, 你現兜兜拎人民幣走都走唔到, 你變哂BC 之後自己走佬去美國可以自由拎返出黎, BID ASK 當佢幾% 當手續費, 係大陸人世界完全係救星黎
咁個政府印多過你稅收既幾百幾千幾萬倍又支唔支持到?
BTC點樣唔係全球通用貨幣?全世界人都可以交易㗎喎,反而港紙,日圓,澳紙,英鎊,人民幣呢啲先係小市場流通喎,除非到果啲地方旅遊先換,如果唔係正常好少平民會交易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞